Napokon belül zöld utat kaphat az egydózisos amerikai vakcina

Engedélyezésre javasolja a Johnson & Johnson (Janssen) koronavírus-vakcináját az amerikai gyógyszerfelügyeleti hivatal (FDA). Ha minden jól megy, napokon belül zöld utat kaphat a szer, hamarosan pedig Magyarországra is érkezhet belőle – írja a Portfolio.

hirdetés
Uránia Mozi

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet február 24-én publikált jelentésében engedélyezésre javasolja a Johnson & Johnson-vakcina vészhelyzeti alkalmazását, a készítményt tehát hamarosan bevethetik az Egyesült Államokban – olvasható a cikkben.

A várakozások szerint pénteken egy bizottság dönthet már erről. (A Pfizernek és a Modernának 1 nap kellett, hogy vakcináik megkapják az engedélyt a bizottsági javaslat után – jegyezte meg a Portfolio.)

Mint írja a lap, februárban a vállalat az Európai Unióban is benyújtotta az engedélyezési kérelmet, Magyarországra is érkezhet a vakcinából, mivel az EU-s beszerzésből hazánknak 4,36 millió adag van lekötve az egydózisos készítményből.

A lap szerint a szer 66 százalékos hatékonyságot mutatott a koronavírus ellen a klinikai teszteken, de 100 százalékban képes megakadályozni azt, hogy a betegség súlyos kimenetelű legyen: kórházi ápolásra szoruljon a fertőzött, esetleg halállal végződjön.

A tesztek szerint hasonló mellékhatások léptek fel az oltás beadásánál, mint a többi használt vakcinánál: fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, émelygés és láz.

A Johnson & Johnson is vektorvakcina, mint az AstraZeneca és a Szputnyik.

További részletek itt olvashatók.