Ne lepődj meg, ha ezeket a tüneteket tapasztalod, itt a parlagfűszezon!

Rossz hír az allergiásoknak, de már tüneteket okoz a parlagfű virágpora. Ráadásul sokáig nem szabadulhatnak: október végéig tart a szezon. 

A parlagfű pollenkoncentrációja a Dunántúl déli területein már helyenként elérheti a tüneteket okozó, közepes szintet. A következő napokban várhatóan fokozódni fog a terhelés és a gyomnövény virágporára allergiások már gyenge szénanáthás tüneteket tapasztalhatnak, főleg az ország déli részein – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

A leggyakoribb tünetek az orrfolyás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, könnyezés, fáradékonyság.

Hogy enyhítsünk ezeken, az NNK javasolja, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

(Persze az is kérdés lehet a tünetek kapcsán, hogy valóban allergiáról van szó, vagy csak náthásak vagyunk a légkondi miatt, esetleg elkaptuk a koronavírust, csak enyhébb lefolyású a betegség! Erről Jakab Ferenc pécsi virológus is beszélt a napokban.)

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) napi és órás térképes előrejelzése idén is segítséget nyújt az allergiásoknak, akik a szezon alakulásának ismeretében így felkészülhetnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megfigyelései alapján a parlagfű fejlettségi állapota továbbra is változatos képet mutat az országban. A Dunántúlon jellemzően fejlettebbek a növények, míg a legszárazabb térségekben még az egyméteres magasságot sem érik el. A növények rendszeres kaszálása továbbra is fontos, hiszen ezzel csökkenthetjük a levegőben a parlagfű virágporának mennyiségét – foglalta össze az NNK.

További részletek ide kattintva olvashatók a pollenhelyzetről, a szezonnal kapcsolatos fontos infókat pedig ebben a cikkben gyűjtöttük össze.