Paks II. Akadémia: nukleáris ipari szakembereket képeznek a pécsi műszaki karon

A közeljövőben Pakson két új atomerőműblokk épül, amelyek a majd leállítandó jelenlegi egységeket pótolják. Az új atomerőmű működtetéséhez több száz nukleáris szakember munkájára lesz szükség. Ezért a Paks II. programhoz kapcsolódóan a PTE Műszaki és Informatikai Kara szakirányú továbbképzéseket szervez a következő évfolyam indítására 2021 februárjában.

hirdetés

A szakirányú továbbképzések célja olyan szakmérnökök, szakemberek képzése, akik alapszintű ismeretekkel rendelkeznek az atomerőmű technológiai folyamatairól (reaktortechnológia, gépészeti technológiák, vízelőkészítés, villamos technológiák, irányítástechnika, környezet- és sugárvédelem), átlátják az atomerőmű fő technológiai rendszereit, az üzemeltetés folyamatát, tisztában vannak a nukleáris biztonság alapjaival és az atomerőmű biztonságos működtetésével – olvasható a PTE közleményében.

A szakmérnökképzésre többféle, alapképzésben megszerzett mérnöki diplomával, illetve mesterképzési szakok elvégzése után lehet jelentkezni. A szakemberképzésre alap- vagy mesterképzésen szerzett fizikus vagy vegyész oklevéllel rendelkezőket is várnak.

A PTE Műszaki és Informatikai Karán 2021 februárjában újra induló két féléves, levelező tagozatú képzések a Paks II. Zrt. támogatásával – az első évfolyamhoz hasonlóan – adott létszámig térítésmentesen végezhetők el.

Jelentkezési határidő január 20-a.

A végzett szakmérnökök, szakemberek a felépülő új atomerőműben az atomerőművi technológiai folyamatok üzemeltetése során fellépő feladatokat végezhetik el, de a karon megszerzett ismeretek a nukleáris ipar számos területén hasznosíthatók.

A Paks II. projektről és az új blokkokról

Két új, egyenként 1200 MW teljesítményű blokk épül a Paksi Atomerőmű 2030-as években leállítandó egységeinek kiváltására. A beruházás célja, hogy a fogyasztók továbbra is hazai forrásból, klímabarát módon termelt, megfizethető árú áramhoz jussanak, ami éjjel-nappal rendelkezésre áll.

Az új paksi blokkok az elérhető legbiztonságosabb 3+ generációs technológiát képviselik, és a legszigorúbb nemzetközi követelményeknek is megfelelnek. Az új blokkoknak kulcsszerepük lesz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Ha nem épülne meg Paks II., akkor a jelenlegi négy blokk leállítása után fosszilis energiahordozó használatára kellene áttérni, ami hozzávetőleg 36 százalékkal növelné meg Magyarország szén-dioxid-kibocsátását.

A Paks II. Zrt. a beruházás során több száz felsőfokú végzettségű műszaki szakember felvételét tervezi, tapasztalt és fiatal mérnökök jelentkezését várják – írják a PTE MIK honlapján.

További részletek ide kattintva olvashatók.