12 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapHírzónaA mecseki láthatatlanok nyomába erednek

A mecseki láthatatlanok nyomába erednek

Irodalmi és rajzpályázatot írt ki a diákok számára a város az 1956-os forradalom pécsi történéseinek emlékére. A mecseki láthatatlanokra teljesítménytúrával is emlékezhetünk. 1956. november 4-én az egész ország területén elhallgattak a fegyverek, ám Pécsett több száz fiatal nem törődött bele, hogy annyi áldozat után a szovjetek megszállják a várost, s így felvonultak a Mecsekbe, és folytatták a küzdelmet egészen november 16-ig. Ekkor azonban már kilátástalan volt a helyzet, így feladták a harcot. Közülük húszan estek el, sokuk külföldre menekült, másokra börtön és meghurcoltatás várt.

Dr. Debreczeni László, az 56-os diákparlament tagja a városházán kedden megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a hegyekben fegyveres partizánakciókat hajtottak végre a csapatok, akiknek jelenlétét a megszállók is érzékelték. Szerinte szabadságért minden nemzedéknek meg kell harcolnia, nekik akkor vérrel és fegyverrel, a mai fiataloknak pedig a teljesítményükkel.

A mecseki hősökre emlékezve írt ki rajz- és irodalompályázatot Pécs Pécsváraddal és Komlóval összefogva.

A baranyai megyeszékhely önkormányzatának oktatási és kulturális referatúra vezetője, Staub Ernő a városházán megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a rajzokat az 1-13. évfolyamba járó diákoktól várják, irodalmi alkotásokat az 5-13. évfolyamos diákok küldhetnek. A pályázatok beadási határideje november 10., s a műveket a Polgármesteri Hivatalba, a Széchenyi tér 1. szám alá kell postázni. Hozzátette: a cél az, hogy a mai nemzedék emlékezetében is méltó helyre kerüljön a mecseki utóvédharc.

Mindezek mellett idén is megrendezik a „Mecseki láthatatlanok nyomában” teljesítménytúrát. Varga Jenő szervező elmondta: a túrán olyan helyszíneket érintenek, amelyeket annak idjén a forradalmár ifjak is felkerestek, az adott területről felvilágosítást is adnak. A táv 7 kilométeres szakasztól a kétszer 50 kilométeres, embert próbáló túráig terjed, így akár az egész Mecseket végigjárhatják majd a program keretében a vállalkozó szelleműek. Hozzátette: a középiskolások számára csapatversenyt hirdettek meg, szeretnék az akkori eseményeket imitálni, éjszakai sátorozással és tájékozódással, lövészeti-ügyességi feladatokkal.

Bővebb információ: www.mecsekilathatatlanok.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő