A Vasarely Alapítvány a pécsi nagydíjas

A város önkormányzata „Pécs Város Kulturális Nagydíja” kitüntetést a Pécsett született Victor Vasarely hagyatékénak ápolásában és megőrzésében végzett kiemelkedő tevékenységéért 2014. évben a Vasarely Alapítvány részére adományozta. Az elismerést Páva Zsolt, Pécs polgármestere adta át szombaton a Kodály Központban

2010-ben a Pécs Európa Kulturális fővárosa program részeként megvalósuló „Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat a Köztéri Művészetért Pécs városában” elnevezésű projekt szorosabbra fűzte a szálakat városunk és a francia Vasarely Alapítvány között, valamint sokoldalú együttműködést indított el a franciaországi Aix-en-Provence városával, amely Victor Vasarely unokájának, Pierre Vasarelynek jelenlegi lakóhelye és a Vasarely Alapítvány székhelye.

hirdetés

kultúra díja4

A Vasarely Alapítvány aktívan vett részt a Marseille-Provence 2013 Európa Kulturális Fővárosa programban, amelynek keretében a Dél-dunántúli Építész Kamara és az Alapítvány szoros partnerségében került megrendezésre a 2. Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat.

A Vasarely Alapítvány elnöke Pierre Vasarely, Victor Vasarely unokája, aki tiszteletbeli magyar konzuli címet kapott Marseilleben. Az ő javaslata alapján az Alapítvány 2013-ban egy háromoldalú partnerségi megállapodást kötött Pécs városával és a Janus Pannonius Múzeummal Vasarely művészetének mind teljesebb megismerése, megismertetése és védelme érdekében. A díjat Pierre Vasarely vette át.