13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapAbszolút PécsA zene öröme, a tavasz búcsúja

A zene öröme, a tavasz búcsúja

A Kodály Központban este hétkor a legendás zongoraművész páros, Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla lép fel, hogy játékukkal elvarázsolják a közönséget.

A két, nemzetközi sikerekkel büszkélkedő zenész több, mint harminc éve állt először együtt színpadra. Fellépésük óriási sikert aratott, a művészek azóta is rendszeresen fellépnek együtt, közös munkájukat öt lemez őrzi. Koncertjeikre a komolyzene, a fúziós jazz, és a fiatalos, üde hangzásvilág jellemző, amely korosztálytól függetlenül toboroz újabb és újabb rajongókat.

A duó megalakulásakor a művészek már komoly zenei tapasztalattal és elismerésekkel rendelkeztek.

Vukán György nevét sokan ismerik Európában és a tengerentúlon egyaránt. Szólistaként és együttesben is jelentős sikereket ért el, főleg a jazz terén. Partnerei voltak többek között Philly Joje Jones, Linda Hopkins, valamint Clarck Terry is.

Tizenöt évvel ezelőtt a Creative Art Jazz Trióval és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral Hollandiában „Az Év Koncertjét” adták Chopin – átiratok előadásával. A ClassJazz Band zongoristája és komponistája, valamint a SEPTET formáció megalapítója is. A zene mellett az egészségügy is közel áll hozzá: fogorvosként ő dolgozta ki a fémallergia megszűntetésére irányuló eljárást.

Szakcsi Lakatos Béla egészen fiatal korától jelen van a hazai zenei életben. A nemzetközi színteret Pege Aladár kvartettjével és a Special EFX-szel közös lemezekkel hódította meg. Nevét a színház világában is jól ismerik, évekig tanulmányozta a cigány folklórt.

Gyűjtései alapján írta meg „A piros karaván” illetve a „Cigánykerék” című musicaleket. Kerényi Miklóssal és Müller Péter Sziámival közösen készítették a Szentivánéji Álom átiratát, amely a műfaji sokszínűség miatt megalkotta a „worldmusical” fogalmát. Fellépett már Dave Wekl jazzdobos, Frank Zappa, John Patitucci basszusgitáros, s még sok más híresség oldalán.

További keddi programok:

„Hahó, Itt Vagyunk!”, a Művészeti Szakközépiskola diákjainak kiállítása – Ezüstláz Ékszergalléria, megnyitó 17:00-kor
Beszélgetés Tüskés Tiborról – Civil Közösségek Háza, 17:00
Pécsi Vonósok évzáró koncertje – Ifjúsági Ház, 19:00

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő