8 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKoncertApró pécsi népdaltehetségek a legjobbak közt

Apró pécsi népdaltehetségek a legjobbak közt

Három kicsi – de annál nagyobb énekhanggal rendelkező – pécsi lánynak szurkolhatunk a Fölszállott a páva gyermekeknek szóló hagyományőrző tehetségkutató versenyben, melynek első elődöntője november 8-án pénteken 19.30-kor kezdődik.

A Fölszállott a páva egy népzenei tehetségkutató verseny, mely idei „gyermekévadában” tehetséges táncosok, énekesek, hangszeresek jelentkezését várta. Három pécsi kislány is bekerült a legjobbak közé az elődöntőbe, Kosztolányi Liza Júlia, testvére Kosztolányi Róza Viola és Kassai Antónia három éve énekelnek együtt, triójuk neve: Tulipános Tilinkó, melyet Róza óvodai jeléből, és a furulya népies nevéből alkottak meg.

A lányoknak szép, fényes és erőteljes hangjuk van, mely ideális a népdalénekléshez, a műsorba jelentkezésükkor maguk is úgy fogalmaztak: „nekünk nem az a puhább, kórusos hangunk van”.

A testvérpár Liza és Róza édesanyja, Pollák Judit lapunknak elmondta, nyáron találkoztak a műsor felhívásával, és a gyerekek felkészítő tanárával, Sturczné Meláth Anitával egyeztetve beküldték a jelentkezési videó- és hanganyagot. Nagyon örültek, mikor kiderült, beválogatták a triót a legjobbak közé több ezer jelentkező közül, és így élő adásban csillogtathatták meg hangjukat, majd továbbjutottak az elődöntőbe is. Az édesanya hozzáteszi, a kislányok nagyon élvezik a felkészülést, a próbákat és a szereplést, annak ellenére, hogy igen fárasztóak a forgatással töltött napok. Az elődöntőbe viszont még egy kis plusz energiát kapnak, hiszen osztálytársaik felutazhatnak Pécsről szurkolni nekik.

A képen balról jobbra az együttes tagjai és felkészítő tanáruk: Kassai Antónia, Sturczné Meláth Anita, Kosztolányi Róza, Kosztolányi Liza

A Tulipános Tilinkót legközelebb tehát november 8-án pénteken láthatjuk a Fölszállott a páva tehetségkutatóban, Pollák Judit elárulta, vasi párosító (vagy házasító) népdalokkal készülnek a pécsi dalosok. Neves zsűri hallgatja majd őket, hiszen Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes – akinek varázslatos hangja Az angol beteg című 9 Oscar-díjat nyert filmben is felcsendül –, Salamon Bea előadóművész, Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész bírálja a versenyzőket.

A Tulipános Tilinkó a válogatón (A kép forrása: mediaklikk.hu/folszallottapava)

A lányok egyébként a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola növendékeiként tanulják a népdaléneklést, emellett iskoláik (a Mátyás Király és a Jókai általános iskola) is támogatják a kis együttesüket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő