Az amerikai ügyvivő otthonában is van Zsolnay-porcelán

A héten Pécsett járt Marc Dillard, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője. Dillard a Zsolnay Negyedet is meglátogatta, ahol Halász Kinga készített vele egy rövid interjút.

Mi a pécsi látogatásának célja?

Két éve vagyok Magyarországon, de még nem volt alkalmam Pécsre látogatni. Nagyon szerettem volna már korábban jönni, de ezt megnehezítette a pandémia. Érdekelt az American Corner, a kulturális együttműködés keretében zajló programok, valamint szerettem volna többet megtudni Pécsről és a történelméről.

Volt már alkalma felfedezni a várost?

Még nem, épp csak most érkeztem. Az American Corner után megnézem a Zsolnay Kulturális Negyedet, aztán pedig a polgármesterrel ebédelek (az interjú még szerdán készült – a szerk.).

Ide tartva már láthatott Zsolnay épületkerámiákat, kültéri szobrokat. Mi a benyomása róla?

Már az Egyesült Államokban is hallottam a Zsolnay kerámiáról és művészetről, amikor a magyar kultúráról tanultam. Nagyon megkapó volt a számomra, ezért meg akartam nézni a helyet, ahol mindez készül. Emellett gyakran látok Zsolnay-csempéket Budapesten az egyik épületen, nem messze a nagykövetségtől, és nekem is van otthon Zsolnay-porcelánom.

hirdetés
Uránia Mozi