15 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapHírzónaAz emberi kapcsolatok évadja jön

Az emberi kapcsolatok évadja jön

,,Ne siránkozással, hanem optimista szemlélettel vészeljük át a gazdaságilag nehéz időszakot” – fogalmazta meg célként Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház februárban kinevezett igazgatója a teátrum 2011/2012-es évadjának műsortervét ismertető szerdai sajtótájékoztatón. A következő szezonban hat nagyszínházi, öt kamara- és egy szobaszínházi új produkciónak tapsolhat a közönség, valamint igényes, különleges iskolaprogram és az operairodalom rejtelmeit fürkésző ismeretterjesztő sorozat is szolgálja majd a nagyérdeműt.

,,A színház múltjához méltó programot állított össze a Pécsi Nemzeti Színház új vezetése az elkövetkező évadra – mondta köszöntőjében Páva Zsolt polgármester, aki megerősítette: a teátrum a város teljes támogatottságát élvezi.
A szakmai programot a direktor, Rázga Miklós ismertette, majd a színre kerülő prózai és zenés darabok, balettek rendezői szóltak röviden az egyes művekről. Mindebből kiderült: az emberi kapcsolatok kérdésköre fűzi egységbe a 2011/2012-es szezont, melyben klasszikus és teljesen modern, korábban tiltások közepette bemutatott és itt még soha színre nem került darabok egyaránt vannak.

A nagyszínház hat új produkcióval csábítja közönségét, és a műfaji sokszínűségre sem lehet panasz, hiszen opera, operett és musical, klasszikus hazai színmű, fergeteges bohózat és cselekményes balett egyaránt helyet kap a kínálatban.

Láthatjuk Kálmán Imre: Csárdáskirálynő című operettjét (rendező: Méhes László, bemutató: 2011. október 7.), Weöres Sándor: A kétfejű fenevad avagy Pécs 1686-ban című történelmi panoptikumát (rendező: Szikora János, bemutató: 2011. november 11.), Verdi Othellója Riederauer Richárd zenei kiegészítésével balettként kel új életre (rendező-koreográfus: Vincze Balázs, b.: 2011 novembere), és Pécsett folytathatja diadalútját Dés László, Geszti Péter és Békés Pál musicalje, A dzsungel könyve (rendező: Böhm György, bemutató: 2012. január 13.). Sok év után tér vissza rendezőként Nagy Viktor, aki Verdi: Falstaff című operáját viszi színre (2012. február 25.), és jövő tavasszal a nagyszínházi bemutatók sorát Molnár Ferenc fergeteges bohózata, a Doktor úr zárja Tordy Géza rendezésében.

A Kamaraszínházban a tervek szerint jóval több előadást tartanak majd, jobban kihasználván a játszóhely adottságait. Itt egy bájos, vidám, zenés mesejáték nyitja a sort Ottlik Ádám színművész rendezésében, kaposvári színész-muzsikusok közreműködésével: Fazekas Mihály örökérvényű meséjét, a Lúdas Matyit Váradi R. Szabolcs zenésítette meg (bemutató: 2011. szeptember 16.). Ebből egy dalnyi ízelítőt már kaphattunk is a sajtótájékoztatón, a sajgó sebű és elvásott idegzetű Döbrögi nótáját Tóth András Ernő adta elő népes muzsikus banda kíséretével, akik közé a remekül fuvolázó Ottlik Ádám is beállt. E zenés mesedarab tovább erősíti a PNSZ új vezetésének azon szándékát, hogy gyermekeknek szóló, családokat vonzó előadások nyerjék meg a közönség minél szélesebb rétegeit. A tervek szerint továbbra is műsoron marad a Pécsi Balett bájos mesebalettje, a Hófehérke és a hét törpe is (fotónk ennek egy pillanatát örökítette meg).

Pályája elején Pécsett már izgalmas előadásokat hozott létre (az azóta televíziós akciósorozatot is készítő) Soós Péter, aki ezúttal a lélek mélyét boncolgatja Kosztolányi Dezső Édes Annájának színpadra álmodójaként – a kisregényt Thuróczy Katalin dolgozta át, bemutatója 2011. október 8-án lesz. Különleges vállalkozásnak ígérkezik a Pont com című ,,élő film”, amely egy budapesti teátrummal közös, élő kapcsolásos produkció lesz Dömötör Tamás rendezésében, idén novemberben. Hasonló színházi csemegének ígérkezik Koleszár Bazil Péter – Sultz Sándor: A jó pálinka itassa magát című városi folklór produkciója jövő januárban. A kamaraszínházban a Pécsi Balett ezúttal is két egyfelvonásossal jelentkezik: a Lisztmánia című est első része Liszt Ferenc: Haláltánc című művének szupermodern tánc-variációja lesz a pécsi származású, világot járt koreográfus, Gaál Mariann rendezésében, az est második felében pedig a nagy komponista a mai fiatalok közé keveredve, egy VV-villában próbálja a lélekre ható, igazi értékeket felmutatni. Humorral átszőtt táncos pillanatokat ígér a rendező, Zachár Lóránd (b.: 2012 áprilisában).

Ha igazán mély emberi kapcsolatok, akkor Bergman! A Szobaszínház a Pécsett elsőször dolgozó Esztergályos Károly rendezésében mutatja be a Jelenetek egy házasságból című színpadi játékot 2012 márciusában.
Vadonatúj kezdeményezés lesz az iskolaszínházi programok elindítása. Ezek felelőse, Bodonyi József az ifjúságnak szánt, igényes előadást tervez Hamlet story címmel Shakespeare: Hamletjének és Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott című drámájának felhasználásával.

A Mesés opera című ismeretterjesztő sorozat pedig az opera tagozat vezetője, Gulyás Dénes és Mácsai János zenetörténész szerkesztésében igyekszik e csodás műfaj ezernyi titkát megosztani az érdeklődőkkel.

Gulyás Dénes zeneigazgató roppant ambiciózus terveket dédelget. Hamarosan elkezdi működését a Pécsi Operáért Alapítvány, mely sokirányú tevékenységével jelentősen hozzájárulhat a tagozat felvirágoztatásához. Május 25-én 11 órakor ismét meghallgatást tart (különös tekintettel a Falstaff szerepeire), amely ezúttal is nyilvános lesz, arra minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az is bizonyos immár, hogy október 8-án 17 órakor jótékonysági koncerten Rost Andrea és Gulyás Dénes is fellép.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő