Vámpírrá változott Csipkerózsika

Vámpírváltozatban állítja színpadra a Csipkerózsika című balettet Matthew Bourne brit koreográfus.

hirdetés

Az újraértelmezett művet jövő karácsonykor mutatják be a londoni Sadler’s Wells táncszínházban, ahol Bourne társulata 2012-ben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját – közölte a BBC online kiadása.

Bourne nevét sokan a különleges Hattyúk tava-előadásához kötik, amelyben csak férfi táncosok szerepeltek. A Csipkerózsika új változatában megemlékezik Pjotr Iljics Csajkovszkij balettjének 1890-es szentpétervári premierjéről is. Mint az 51 esztendős koreográfus elmondta: az egy olyan korszak volt, amikor “a tündérek, vámpírok és a dekadens fényűzés táplálta a gótikus képzeletet”. A hősnő, Auróra a már “szigorúbb” edwardiánus korban nő fel, majd a modern korban ébred, amelyet Bourne úgy jellemzett: “rejtélyesebb és csodásabb világ”, mint ami bármely tündérmesében megjelenik.

A Sadler’s Well színház idén karácsonykor kezdi játszani a koreográfus korábbi munkáit, elsőként az eredetileg 1992-ben színpadra állított Diótörőt. Jövő nyáron Bourne korai koreográfiái, köztük a Town and Country, a Spitfire és a The Infernal Galop kerül színre.

“A tánc egyetlen művészének sem sikerült olyan sok új hívet szereznie a művészeti ágnak, mint neki” – méltatta a koreográfust Alistair Spalding, a színház művészeti igazgatója.