Elhunytak emlékére ad koncertet a Pannon Filharmonikusok

Október 31-én ad az elhunytak emlékére hangversenyt a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központban. A zene mindannyiunk nevében képes kifejezni azt a fájdalmat, szomorúságot, melyet a halállal való szembesülés, az életünk szeretete és a veszteségeink átélése során érzünk. Az est során J.S. Bach művei szólalnak meg Gavodi Zoltán, Megyesi Zoltán és Hámori Szabolcs tolmácsolásában, valamint ismét színpadra áll a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa. A koncertet Dobos László és Vass András dirigálja.

hirdetés
Uránia Mozi

A Pannon Filharmonikusok az elhunytak emlékére rendezett hangversenyén a halál és az elmúlás témakörét érintő vokális művei csendülnek fel Johann Sebastian Bach weimari és lipcsei periódusából. A hangversenyt egyik utolsó hangszeres művéből vett részletek színesítik.

– A gyász-kantáták mindig a bánatból az örömbe vezetnek: a halál mélységes szomorúságából a feltámadás örömébe. A most elhangzó BWV 157-es kantáta a gyász-kantáták közül is az egyik legszebb, csodálatos és különleges hangszerelésével. Alapigéje Jézus búcsúbeszéde, mely szerint „a ti szomorúságtok örömre fordul”. Szövege egyfajta életige: maradj hű, hisz minden kín megenyhül nemsokára – avat be a kantáták szövegének erejébe Megyesi Zoltán tenor.

Ebben az évben is lehetősége lesz a hangverseny közönségének, hogy a koncert előtt 18.00 órától a Kodály Központ előtti lépcsősoron mécsesgyújtással emlékezzen elhunyt szeretteire. A mécseseket a zenekar biztosítja a közönség tagjainak.

A Musica Sacra három koncertből álló bérletsorozata a halottak napja, karácsony és húsvét napjaihoz közeledve segít átélni az ünnep valódi lényegét. 2019. október 31-ig a Musica Sacra sorozatra bérletet vásárlók ajándékjegyet kapnak a zenekartól.

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül megrendezésre.