16 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapHírzónaElveszve a Közel-Keleten

Elveszve a Közel-Keleten

A Dominikánus Házban délután hat órától a mai Damaszkusz színes mindennapjairól tartanak előadás, míg a Civil Közösségek Házában délután hattól a „Soklábú Marokkó” című rovargyűjtő expedicióról hallhatnak az érdeklődők.

A kultúrák iránt érdeklődnek ideális program lehet az „Az őskeresztények a Közel – Keleten: Damaszkusz ma” című előadás. A mai Szíria fővárosa szinte egyedülálló az arab térségben, kulturális, vallási sokrétűségét és toleranciáját csak Jeruzsálem városa közelíti meg.

A területet már i. e. 4000 körül benépesítették, színes múltja során Damaszkusz volt már az egyiptomiak, a hettiták, a rómaiak, majd az Oszmán Birodalom és Franciaország kezén is. Ezalatt kultúrák egész sora keveredett az ősi városfalakon belül. Ma a lakosok túlnyomórészét szunnita muszlim vallásúak alkotják, ám a város tizenöt százaléka keresztény. Mellettük pedig még az alavita, a siíta muszlim, és a zsidó vallás is helyet kapott.

A „Soklábú Marokkó” folyamán kiderül, hogy a rovarkeresés korántsem megszokott területét vették célba az elszánt gyűjtők. Észak-Afrika sivatagos és félsivatagos vidékén, a Szahara legfelső területén kutattak extrém körülmények között élő ízeltlábúak után.

Sokaknak biztosan eszébe jut a sáskajárás, az afrikai sivatagok és termőföldek feldúlása. ása. A rombolás a nálunk is elterjedt marokkói sáskának köszönhető. Emellett az algír térségben, valamint a földközi-tengeri régióban nagy számban fordul elő a sárgafarkú skorpió, amelynek egyes példányait még az Alpokban, kétezer méteres magasság felett is megtalálták.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő