12 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapHírzónaÉrdeklődők ezreit várják a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztiválra

Érdeklődők ezreit várják a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztiválra

Mintegy háromszáz táncost és több ezer érdeklődőt várnak a XV. Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztiválra, amelyet szerdától szombatig tartanak a Duna-parti városban.

Köveskuti Péter főszervező kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a rendezvényen kilenc együttes mutatkozik be: a fesztivál állandó résztvevője, a Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes, a Zora Néptáncegyüttes és a Sátorhelyi Folkműhely mellett idén hat külföldi csoport is lehetőséget kap a szereplésre.

Láthatja a közönség az erdélyi Ardeleana Néptáncegyüttest, a török Beykoz, a grúz Lechkhumi, a bolgár Iskar, a macedón Kud Gerdan, valamint a japán Nagano Folklóregyüttest.

A táncosok szerdán, csütörtökön és pénteken a Schneider művészeti iskola szabadtéri színpadán lépnek fel és rendeznek táncházat, a szombati zárónapon pedig a főtéren parádéval, majd gálaműsorral búcsúznak a közönségtől.

A külföldi együttesek tagjai négynapos vendégszereplésük keretében megismerik Baranya megye nevezetességeit és kirándulásaik keretében fellépnek Dunaszekcsőn, Pécsen, Pécsváradon, Sombereken és egyebek mellett Villányban is.

Köveskuti Péter elmondta: a fesztivál Mohács testvérvárosi és helyi együttesek külföldi kapcsolatainak köszönhetően jött létre és a busójárás mellett olyan nívós, nagyszabású helyi esemény lett, amely nagyszámú látogató előtt nyújt bemutatkozási lehetőséget az együtteseknek, helyi csoportoknak.

A mohácsi néptáncfesztiválokon eddig több mint száz együttes, köztük kilencven külföldi folklórcsoport lépett fel. Az együttesek huszonöt országból, főként Európából érkeztek, de Mohács vendégül látott már ázsiai és afrikai táncosokat is.

A programok 2004 óta teltház előtt zajlanak, a Szent István-napi ünnepséghez kapcsolódó menettáncos felvonulásra és a főtéri parádéra minden évben több ezer ember kíváncsi.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő