15 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapArtFelépülő függők szemével a világ: terápiás csoport fotóit állítják ki Pécsett

Felépülő függők szemével a világ: terápiás csoport fotóit állítják ki Pécsett

A Bázis Addiktológiai Szolgálatnál felépülők terápiás céllal egy fotós csoporton vettek részt, ennek eredménye az összeállítás, melyet a következő héttől – a jelenlegi állás szerint október 22-től – állítanak majd ki a Király utca 23-25. szám alatti Reggeliben. A fotókiállítás címe „Érzések – Felépülők fényképei”, elsődleges célja a józan kultúra szélesebb körben történő megismertetése. Ugyanakkor felhívja arra is a figyelmet, hogy megfelelő és időben elkezdett kezeléssel kikerülhetünk a szenvedélybetegség bűvköréből. 

A fotókiállításnak is keretet adó és pályázati pénzből megvalósuló, Kultúrfaktor névre keresztelt projektet Horváth Tibor, a Bázis szakmai vezetője találta ki azzal a céllal, hogy „a józan kultúrát a nem józan kultúrával megpróbálják összehangolni”. Vagyis hogy megmutassák előbbinek a hagyományos értelemben vett kultúrához hozzáadott értékét.

– A felépülésközpontú csoportfoglalkozások során a résztvevők amatőr fényképeken keresztül fogalmazták meg érzéseiket a szenvedélybeteg-terápiában alkalmazott, úgynevezett érzéslista alapján. A függőknél ugyanis komoly probléma az érzések kimutatása, fontos része a terápiának ezeknek a tudatosítása. A csoportterápia produktumát állítjuk ki a Reggeliben, melynek egyik tulajdonosával jóban vagyok és nagyon pártolja az ilyen kezdeményezéseket. Például a megelégedettség, a meghittség, a barátság, a magány, a józanság is megjelennek a húsz képen, melyeket 2 héten keresztül tekinthetnek majd meg az érdeklődők – mondta el lapunknak Horváth Tibor.

Hozzátette, később több helyen is szeretnék kiállítani a fotókat, hagyományt alakítanának ki. Sőt, profi pécsi fotósokkal is szívesen szerveznének workshopokat, fotósétákat, mondta.

De nem csak a józan kultúrát szeretnék közelebb hozni a többségi társadalomhoz, valamint megmutatni azt is, hogy van megoldás az addikcióra. Elárulta, hogy a projektnek később része lesz majd egy Pajor Tamás – aki szintén felépült függő – koncert, valamint egy projektzenekart is igyekeznek összeállítani azokból a függőségükön úrrá lett zenészekből, akiknek a pécsi szakemberek segítettek.

– Tizenhárom éve működik a Bázis. Ennyi idő alatt láttuk, hogy a függőség bizony nem válogat. A mi koncepciónk a korai kezelésre épít, igyekszünk lehetőséget biztosítani mindenki számára, hogy még a szerhasználat elején-közepén szakmai segítséget kapjon. Az élet legkülönbözőbb területein ténykedő, akár magas státuszú emberekkel is kapcsolatba kerültünk az évek során. A kezeletlen addikciók sokszor ahhoz vezetnek, hogy a tehetséges emberek nem tudnak igazi sikert elérni. Tragikus példa Csáth Géza, akit az ópiátfüggősége megakadályozott az igazi kibontakozásban. Azt szeretnénk megmutatni mindenkinek, hogy ma már nem kell belehalni a függőségbe, van kiút a jól képzett szakemberek és jó kezelési protokollok segítségével – fejtette ki a szakember.

Kiemelt képünk illusztráció. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő