Hirdetés

A világ megannyi híres színpada után május 26-án a Kodály Központba érkezett a LADO horvát néptánc- és népdalcsoport. Csodálatos produkcióval kápráztatták el a pécsi közönséget.

A LADO 1949-ben alakult professzionális folklóregyüttessé, mely azóta is feladatának és céljának tekinti a gazdag horvát zenei- és tánchagyomány legszebb darabjainak felkutatását, gyűjtését, és természetesen művészi feldolgozását, előadását.

Kis országuk népi kultúrájának színes bemutatása teszi őket egyedülállóvá.

[su_note note_color=”#da979e” text_color=”#0c0c0b”]Sőt, gyakran „táncmúzeumnak” is nevezik a LADO-t a felbecsülhetetlen értékű és gyönyörű autentikus népviseleteik miatt. Több mint 1200 (!) ruha van a birtokukban, amelyek közül néhány több mint 100 éves.[/su_note]

A pécsi Kodály Központban tegnap 36 zseniális táncos – akik nem mellesleg remek énekesek is – lépett a színpadra káprázatos színes öltözeteikben. Az esten lenyűgöző népkórussá alakultak, közben 15 kiváló zenész kísérte őket különböző hagyományos és klasszikus hangszereken.

Az egybegyűlteket előtte Péterffy Attila polgármester és a Horvát Köztársaság magyarországi főkonzulja, Drago Horvat köszöntötte.

Íme képgalériánk az eseményről:

Hirdetés