8 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaFülledt afrikai hangulat és szerb melódiák Pécsen

Fülledt afrikai hangulat és szerb melódiák Pécsen

Fülledt kenyai hangulat és szerb virtuóz melódiák töltötték meg a Kodály Központot csütörtök este. A harminchárom ország ötvennyolc fiatal énekeséből álló Ifjúsági Világkórus Pécsett kezdte meg húsznapos nemzetközi turnéját, hogy a határokon átívelő kóruskultúrát népszerűsítse. A csapat osztatlan sikert aratott első koncertjén, Pécsett. 

Az Ifjúsági Világkórus egy magas művészeti színvonalú, egyedülálló nemzetközi zenepedagógiai-társadalmi projekt, melynek keretein belül minden évben nemzetközi meghallgatási procedúra során delegálják a világ legjobb, 17 és 26 év közötti énekeseit. A csapat sokszínűsége miatt az Ifjúsági Világkórus koncertjei kivételes kóruszenei és kulturális kalandozások a világzene gyöngyszemei között. Ez a csütörtökön Pécsett megrendezett hangversenyen sem volt másképp, a közönség határokon átívelő kulturális csemegét kaphatott a világszínvonalú hangversenyen.

Pécs az idei turné egyik legfontosabb városa, hiszen a projektet a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a European Choral Association – Europa Cantat regionális irodájaként működő Közép-kelet-európai Kórusközpont szervezi.

– Hét évvel ezelőtt Pécs Európa kulturális fővárosaként bizonyította, hogy méltán érdemelte ki azt a megtisztelő címet, melyre évezredes múltja, kultúrája, tudományos és művészeti teljesítménye predesztinálta. Pécs a kultúra városa, de a zene városa is. Ezt a törekvést jól bizonyítja, hogy 1988-ban első ízben Pécs adhatott otthont az Európai kórusfesztiválnak, az Europa Cantatnak, de az Ifjúsági Világkórus mostani hangversenye is ennek ékes példája –köszöntötte a közönséget Őri László alpolgármester.

A csütörtök esti hangverseny után a kórus még tizenegy koncertet ad Magyarországon, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának karnagya és Ken Wakia, a kenyai Nairobi Chamber Chorus és a Safaricom Choir alapító karnagya vezénylésével.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő