21 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapHírzónaGamusék nyitottak a Petró-gyűjteményre

Gamusék nyitottak a Petró-gyűjteményre

Az elmúlt hónap végén kérte vissza Petró Sándor műgyűjtő azokat a képeket, amelyeket 2002-ben adományozott a Pécsi Egyházmegyének. A Pécsi Galéria a pontos feltételek ismeretében akár nyitott lenne a gyűjtemény fogadására.

Petró Sándor műgyűjtő nem részletezte ugyan, hogy mi állhatott döntése hátterében, ám azt a 83 éves férfi határozottan cáfolta, hogy köze lett volna döntésében a Pécsi Egyházmegyén az elmúlt hónapokban kialakult eseményeknek, s azzal, hogy a püspökségen nyomozást rendeltek el csalás gyanújával.

Mint mondta, korábban is szóba került, ám 2009 áprilisában döntött a képek visszavételéről, s erről meg is egyezett a püspökkel, majd pedig ősszel szánta el magát a lépésre. Mindennek pedig csupán az az oka, hogy nem sikerült az alkotásoknak kiállítóhelyet biztosítani.

A gyűjtő képei között Munkácsy, Gulácsy, Czóbel, Tiziano és Toulouse-Lautrec egy-egy alkotása is megtalálható. A férfi most kutatja bemutatásuk lehetőségét, egyelőre a sem a Pécsi Galériát, sem a megyei múzeumokat nem kereste meg.

Mint azt Gamus Árpád, a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely igazgatója elmondta, bár részükről nyitottak lennének a képek fogadására, eddig azonban őket nem kereste meg a gyűjtő. Ehhez azonban mindenképpen tudniuk kellene, hogy milyen feltételeknek kell eleget tenniük, valamint azt is, hogy pontosan milyen képanyagról lenne a szó, hiszen a Zsolnay Negyedben kialakított új, közel ezer négyzetméteres kiállítótér lehetőségeihez képest is válogatniuk kellene majd a gyűjtemény darabjai között – mondta.

Ugyanakkor Fabényi Júlia megyei múzeumigazgató is csupán pletykákból hallott arról, hogy még a korábbi intézményvezetéssel tárgyalhatott a gyűjtő, ám leszögezte: részükről nincs is jelenleg arra mód és kapacitás, hogy a Petró-gyűjteményt bemutassák.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő