Gigantikus cápafogat mutatnak be Pécsen

Közel 300 ősmaradványból készült válogatást mutat be az a kiállítás, amely április 22-én 15 órakor nyílik meg a JPM Természettudományi Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.). A tárlaton – sok más mellett – a valaha élt legnagyobb testű ragadozó, az óriáscápa (megalodon) fogait is megtekinthetjük.

hirdetés

A Kövekbe rejtett múlt – ősmaradványok a Mecsekben és környékén című időszaki kiállítás a PTE TTK Földrajzi Intézet és a JPM közös szakmai munkájának eredménye.

A tárlat elsősorban az M6-os autópálya építését megelőző régészeti feltárások során előkerült ősmaradványokat mutatja be, s mindez a JPM Természettudományi Osztály és a PTE Földrajzi Intézet gyűjteményeiből összeállított válogatással egészül ki.

 

oslenyes_kiallitas_ammonitesz

A Mecsek és környéke földtanának és ősmaradványainak kutatása már a 19. században elkezdődött, és jelenleg is tart. Ez a terület déli fekvése miatt az ország más részeitől eltérő, fajban gazdag élővilággal rendelkezik. A geológiai kutatások során kiderült, hogy földtani fejlődése is kissé eltér a szomszédos területekétől, például a Bakonyétól.

Azon kevés hazai területek közé tartozik, amely különösen gazdag ősmaradványokban, s ahol a felszínen a földtörténeti óidőből származó kőzetek találhatók. A kutatások eredményeként a valaha élt legnagyobb testű ragadozó, az óriáscápa (Carcharocles megalodon) fogai is előkerültek. A megalodon legnagyobb példányainak hosszúsága elérhette akár a 20 métert is.

oslenyes_kiallitas_capafogak

Természetesen az előkerült maradványsorozat nem öleli fel a teljes földtörténetet, de az érdeklődő közönség számára így is érdekes válogatást kínál a JPM Természettudományi Múzeuma. A kiállításon közel 300 ősmaradványból készült válogatás biztosít lenyűgöző látványt. Az ősmaradvány-vadászat nagyon sok amatőr természetbúvár szenvedélye, a környéken is néhány lelet az ő gyűjteményükből származik. A tárlat látogatói megismerkedhetnek egy palentológiai feltárás körülményeivel, a legfontosabb környékbeli lelőhelyekkel is.

oslenyes_kiallitas_lymnocardium_lenyomat

A kiállítás április 22-én 15 órakor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, s október 1-jéig tekinthető meg a JPM Természettudományi Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.) a múzeum nyitva tartási idejében (keddtől szombatig 10-16 óra között). A belépőjegy felnőtteknek 500, a kedvezményekre jogosultaknak 250 forintba kerül.