7 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaGilbert Varga vezényletével zárja évadát a Filharmonikusok

Gilbert Varga vezényletével zárja évadát a Filharmonikusok

Gilbert Varga, aki úgy képes dirigálni a zenekart, ahogy egy koreográfus képes mesterien megalkotni egy mozdulatsort, június 6-án áll ismét a Pannon Filharmonikusok élére a Kodály Központban, ahol az együttes évadzáró koncertjén vezényel. Az est középpontjába a tánczene kerül, és olyan műveket hallhat a közönség, melyek emlékezetes előadásáról a zenekar új vezető karmestere gondoskodik, így átvitt értelemben tekinthetjük őt az est koreográfusának is. A koncert szólistája a Liszt- és Kossuth-díjas hegedűművész, Baráti Kristóf.

Gilbert Varga, az együttes vezető karmestere, aki Bogányi Tiborral párban tölti be ezt a pozíciót, nem csupán a Pannon Filharmonikusokat, hanem a közönséget is megmozgatja, hiszen koncertjein rendre telt ház előtt vezényel mind a Kodály Központban, mind a Müpában.

Ebben az évben Pécsett négy alkalommal állt a karmesteri pódiumra, legutóbb május 9-én, ahol Haydn, Mozart és Beethoven egy-egy művét adta elő a zenekar. Malina János a hangversenyről írt kritikájában így jellemzi a dirigenst, akit először látott vezényelni:

„Varga mintha csak forró gombóccal játszadozott volna, szinte csak ujjheggyel érintette a zenekart, előadásában a vonalak, az akcentusok varázsoltak elénk teljes karcsúságában és kecsességében egy jellegzetesen haydni hangzásideált. (…) Varga előadói karaktere itt is igen szerencsésen tartotta magát távol a mindent összehömpölygető érzelmességtől, s csempészett izgalmas és üdítő részleteket a maga „kihegyezettebb”, meglepetésekre mindig kész előadásába.” (Részlet a fidelio.hu oldalon 2019. május 14-én megjelent kritikából.)

Akik még nem tapasztalták meg élőben, hogyan dirigálja a zenekart Gilbert Varga, ebben az évadban, még átélhetik az élményt június 6-án A koreográfus című koncerten, ha az utolsó jegyek egyikét megveszik. A koncerten Joseph Haydn C-dúr menüettje, Lehár Ferenctől az Arany-ezüst keringő és Richard Strauss A rózsalovag szvit változata mellett Baráti Kristóf előadásában lesz hallható Igor Stravinsky Hegedűversenye.

Természetesen a vezető karmester jövőre is ad koncertet Pécsett és Budapesten is.
A fővárosi Pannon-bérlet öt koncertjéből hármat vezényel, míg Pécsett hatszor dirigálja a zenekart, így a Pannon-, a Kodály- és a Breitner-bérlet több hangversenyén is köszönti majd a Kodály Központ közönségét: 2019. szeptember 12-én a Francia felütés, október 19-én, a Virtus & Extázis, november 28-án a Vándorutak, 2020. január 18-án a Hősök, március 26-án a Mesterhármas, valamint május 14-én a Varázslatos mesék koncerteken vezényli a Pannon Filharmonikusokat. Bérletek valamennyi sorozatra már vásárolhatók személyesen és online. Minden további információ megtalálható a zenekar honlapján (www.pfz.hu).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő