6 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaHiánypótló pécsi útikalauz középiskolásoknak

Hiánypótló pécsi útikalauz középiskolásoknak

Futó József Attila, a pécsi Apáczai Csere János Nevelési Központ rajztanára írásaival és fotóival négykötetes, összesen több száz oldalas kiadványsorozat készül idén nyáron – elsősorban középiskolás diákok, s az intézmények számára. A hiánypótló munkák egy-egy pécsi sétát tesznek felejthetetlenné azzal, hogy komoly történelmi és kulturális ismerettárral ajándékozzák meg használóikat.

Művészet- és kultúrtörténeti sétákra invitálja olvasóit Futó József Attila, aki elsőként a „Múlt és jelen a Széchenyi tértől a Siklósi-kapuig” című munkájával csábítja Pécs belvárosának megtekintésére a középiskolásokat és tanáraikat. A negyvenhat oldalas, a szerző által készített fotókkal illusztrált kiadvány a kilencedik évfolyamosokat célozza meg, s járul hozzá városunk mélyebb megismertetéséhez.

Mint azt a szerző meséli, egy, az Apáczai Csere János Nevelési Központ számára létrehozott alapítvány és önkormányzati támogatások felhasználásával ezer példányban tudta megjelentetni munkájának első darabját, de már nyomtatás alatt áll a második, hatvanoldalas kötet is.

A kitűnő papírra nyomott munka második része már a 10. évfolyamosoknak szól az ókeresztény világörökségekről és Pécsről mint püspöki székhelyről. A tervek szerint még a nyáron a képzőművészetekről, műemlékekről, s egy, a modernizmus és a népművészet értékeiről szóló kötet jelenhet meg. Ezekhez azonban pluszforrást kell találni, így szponzorok, s a megyei önkormányzat támogatására is számít – tette hozzá.

Futó József Attila elmondta: elsősorban iskoláknak terjesztik a Tillai Gábor várostörténész által lektorált kiadványt, az bolti forgalomban egyelőre nem kapható. Utalt ugyanakkor rá: szerepe is elsősorban a középiskolás korúak oktatására a legalkalmasabb, még ha tartalmát tekintve útikalauzként is forgathatná bárki.

Az ötlet egyébként prózai: az iskolákban sok olyan szegény sorsú gyermek tanul, akiknek szülei nemcsak a külföldi, de a határon belüli kirándulásokat sem tudják finanszírozni. Számukra készített a rajztanár pécsi sétaútvonalakat, s az évről évre egyre bővebb anyagokból állt össze a kötetekre való tudástár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő