8 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapArtIdén is tovább virágzik Arad és Pécs kapcsolata

Idén is tovább virágzik Arad és Pécs kapcsolata

Az aradi és a pécsi önkormányzat Kulturális Bizottsága idén a Zsolnay-negyedben tartotta közös konferenciáját. A legfőbb pont az idei kulturális programsorozat rögzítése volt. Az ülésen a két város kulturális bizottságainak tagjai és a kulturális intézmények vezetői vettek részt a városvezetőkkel együtt.

Pécs és Arad 2003 óta partner, 2008 óta testvérvárosi kapcsolatot ápol. A két testvérváros kulturális intézményei – mint például a színházak, könyvtárak – már hosszú évek óta együttműködnek. Minden évben egyszer Arad bemutatkozik Pécsen a Pécsi Napok keretében; Pécs pedig Aradon, a Pécs Napja programsorozaton, ahol képzőművészeti kiállításokat, koncerteket és irodalmi esteket rendeznek.

– Számos várossal ápolunk partnervárosi, testvérvárosi kapcsolatot, de az aradi a kezdetektől fogva kiemelkedik ezek közül. Az idei viszont egy különleges év, hiszen tízéves jubileumát üljük az együttműködésnek – mondta a konferencián Őri László, Pécs alpolgármestere. – Éppen ezért ebben az évben a már hagyományossá vált ünnepi programsorozat is különleges lesz.

Bognár Levente aradi, Őri László pécsi alpolgármester és Bognár László a Pécsi Köznevelési és Kulturális Bizottság elnöke

– Számunkra az Araddal való kapcsolat egy nemzetpolitikai küldetést is jelent. Amikor közös kulturális, ifjúsági vagy sportprogramokat szervezünk, azzal egy missziót teljesítünk. Még ma is sokan élnek ott kisebbségben magyarok és azzal, hogy hozzájuk viszünk kulturális programokat, elérhetővé tesszük a magyar és pécsi kultúrához való hozzáférést, annak egy szeletét.

– Idén minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne csak a város és az intézmények között legyen együttműködés, hanem a városok polgárai is bekapcsolódjanak. Több fiatalokat megszólító programot szervezünk, hogy ne csak formális kapcsolat éljen a vezetők között. Ráadásul ők azok, akik majd tovább fogják vinni ezt az együttműködést, ami mára barátsággá nemesedett – tette hozzá.

Aradi táncegyüttes Pécsen

Pár példa a kulturális kapcsolat intenzivitására:

– Májusban a Pécsi Nemzeti Színház vendégszerepel Aradon, ősszel ők jönnek vissza.
– Augusztus 23-tól szeptember 23-ig egy Vasarely-kiállításnak ad otthont Arad, Pécsen március 23-tól Dumitru Serban szobrászművész tárlata látogatható majd.
– Az Aradi Állami Filharmónia és a Pannon Filharmonikusok fellépései a testvérvárosokban.
– Az Aradi és a Pécsi Kulturális Központ rajzpályázatokat, nyári táborokat szervez a fiataloknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő