8 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaÍgéretes a pécsi filmzene-projekt

Ígéretes a pécsi filmzene-projekt

Azon túl, hogy minden egyes koncertet digitálisan rögzítenek, így kiváló minőségben őrzik meg az utókornak, a Kodály Központban tökéletes minőségű CD-felvételeket is készíthetnek. Horváth Zsolt, a filharmonikusok vezetője közben filmzenei projektekről folytat ígéretes tárgyalásokat.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Kodály Központ koncertek megrendezése mellett kiválóan alkalmas stúdiófelvételek készítésére, s arra, hogy a nagyzenekari produkciókat kifogástalan minőségben CD-n rögzítsék benne. Bár a létesítmény csak néhány hónappal ezelőtt nyitotta meg kapuit, az első albumot már el is készítette az épületben a központ rezidens zenekara, a Pannon Filharmonikusok; az együttes vezetője ráadásul filmzenei műveket is lemezre játszana a jövőben.

Mint azt lapunknak Horváth Zsolt vezető elmondta, nemrégiben rögzítették a Pécsi Szimfonietta első CD-jét az épületben, s ahogy a többi felvétel, ez a darab is elsőrangú minőséget képvisel. „A házba beépített technika kifogástalan, s ahogy a tervekben szerepelt, kiemelkedő hangminőségben vagyunk képesek megőrizni az elhangzottakat” – így az igazgató.

Az album elsősorban operettzenét tartalmaz, s már az utómunkálatok zajlanak az anyagon, nyárra nagy valószínűséggel a boltokba kerül a CD. A Pannon Filharmonikusok együttese ősszel rögzíti majd első lemezeit az új házban, hiszen – mint azt az igazgató elmondta – nagyon régen volt ilyesmire példa legutóbb.

Közben Horváth Zsolt eltökélt abban, hogy az együttes filmzenei darabokat is rögzítsen különböző filmgyárak, stúdiók számára. Márciusban már látogatást is tettek Pécsett a Ludwigsburgi Filmakadémia vezetői, akik napokig ismerkedtek a Kodály Központ stúdiótechnikai lehetőségeivel, berendezéseivel, s hallgatták meg a filharmonikusokat. Bár konkrétumokról az igazgató még nem tudott beszámolni, elmondta: nagy valószínűséggel szerződést tudnak kötni a németekkel filmzenei művek eladásáról.

A Kodály Központ emellett arra is alkalmas, hogy más hazai és külföldi zenekarok a házban rögzítsék lemezeiket. Bár az ezzel kapcsolatos munka még nincs előrehaladott állapotban, hiszen azt a jelenleg is formálódó Zsolnay Negyedet működtető örökségkezelő társaság végzi, kijelenthető: kapós helyszín lesz a pécsi hangversenyterem.

Horváth Zsolt a szakmai észrevételeket tolmácsolva elmondta: az elképesztően jó akusztikának gyorsan híre ment a világban. Az itt megforduló zenészek, karmesterek mind hatalmas elismeréssel beszélnek a házról, s már többen jelezték: szeretnék itt rögzíteni majd a lemezeiket, mi több, koncert DVD-iket.

Ez utóbbival kapcsolatban azt mondta: jelenleg több zenekar bajban van, hiszen Magyarországon kevés a rögzítésre alkalmas helyszín. Szinte csak a Művészetek Palotája az egyetlen tér, a pesti létesítmény viszont rendkívül telített. Mivel a Kodály Központ méreteiben, akusztikáját tekintve is legalább olyan komoly fogalom, mint a MüPa, rendezvénynaptára pedig még ad esélyt DVD-k rögzítésére, adja magát az ötlet megvalósítása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő