8 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapArtÍgy láthattuk a Dunát több száz éve

Így láthattuk a Dunát több száz éve

2018. szeptember 26-án 14 órai kezdettel nyitják meg a Tudásközpontban a 
„Változó terek – A Duna menti térség történeti térképeken, 1650–1800″ című kiállítást. 

A „szép kék Dunával” legkésőbb az ifjabb Johann Strauß keringője óta gondolatainkban egy olyan európai térséget kapcsolunk össze, melynek központjai, Bécs és Budapest egyben a Habsburg Birodalom középpontjait is jelentették egykor.

Ez azonban nem volt mindig így: csak az Oszmán Birodalommal vívott katonai összetűzések során, a 17. század végén és a 18. század elején sikerült Délkelet-Európa legnagyobb részét meghódítani a német-római császár számára. „Török Lajos”, azaz Lajos Vilmos badeni őrgróf, a császári csapatok főparancsnoka ezekben a harcokban tett szert katonai hírnévre.

Ezeket az ismeretlen vidékeket viszont először mégis a térképkészítők munkái jelenítették meg térképeken, akik olyan új régiókat teremtettek, melyek Duna menti térségként máig meghatározzák elképzeléseinket Európának ezen területeiről. A Karlsruhei Központi Tartományi Levéltár, a tübingeni Dunai Sváb Történelem és Országismeret Intézet, valamint németországi és romániai magánadományozók gyűjteményeiből származó értékes térképek egy sok esetben ismeretlen Európába tett utazásra invitálják a látogatókat.

A kiállításhoz kapcsolódóan két kiadvány látott napvilágot: a „Fließende Räume. Karten des
Donauraums 1650–1800” (Változó terek. A Duna menti térség történeti térképeken, 1650–1800) kiállítási katalógus és a „Die späten Türkenkriege. Wahrnehmen – Wissen – Erinnern” (A kései török háborúk. Megtapasztalás – tudás – emlékezés) tanulmánykötet. Mindkét kötet a regensburgi Schnell & Steiner Verlagnál jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő