16 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaJézusról dalolnak pécsi fiatalok

Jézusról dalolnak pécsi fiatalok

Nem nevezhető éppen szokványosnak a mai huszonévesek körében, ha valaki szabadidejében vallási témájú dalokat énekel, ráadásul kórusban. Pedig Pécsen él három tucatnyi olyan egyetemista és középiskolás, akiknek a gospel-éneklés az egyik fő hobbijuk. Pasitka Hermann-nal, a Wing Singers Gospel Choir vezetőjével beszélgettünk.

– Pontosan milyen indíttatásból alakult meg a Pécsi Hit Gyülekezete kórusa?
– Három évvel ezelőtt felmerült bennem, hogy jó volna a gyülekezeten belül létrehozni egy olyan teret a fiataljainknak, ahol professzionális szakmai vezetéssel tudják kamatoztatni zenei tehetségüket. Hiszen bár a Wing Singers Gospel Choir profilja alapvetően a karéneklés, mégis sok szóló dal is elhangzik a repertoárunkban, tehát akiben van késztetés az éneklésre megfelelő körülmények között bontakoztathatja ki képességeit. E célból kórustáborokat is szerveztünk az elmúlt években, ahol nemcsak a szakmai fejlődésre nyílt lehetőség, hanem a kapcsolatépítésre, közösségfejlesztésre is. Ezeken túl célunk, hogy a gyülekezet által vallott és megélt hitet, értékeket a dalokon keresztül közvetítsük, reményt adva ezzel az értékvesztett és céltévesztett fiataloknak és szüleiknek is. Tapasztalataink szerint ma Magyarországon nagyon sok fiatalnak nincs jövőképe, erkölcsi tartása és sodródik a kicsapongó, értéktagadó életvitel felé, miközben szíve mélyén vágyik a harmóniára, az elfogadásra, a szeretetre. A fiatalok jó része a saját családjában szenved súlyos károkat, amikor kénytelen végignézni szülei veszekedéseit, válását, s megrendül bennük a hagyományos zsidó-keresztény értékrend iránti bizalom. Bár az említett értékrend még elviekben is egyre kevesebb családban van jelen, nemhogy gyakorlatban. A kórus egyik küldetésének tekintjük olyan fiatalok bemutatását, akik elkötelezettek az emberiesség és a jézusi hit legalapvetőbb értékei és sorsformáló ereje felé, s maguk is élik mindazt, amiről énekelnek.

– Hogyan lett Balásy Szabolcs a Wing Singers szakmai vezetője, karnagya?
– Két fiam és a lányom is a Babits Mihály Gimnáziumban tanult és a nagy sikerű Babits-kórusban is énekeltek. Így ismertem meg Balásy Szabolcsot. Zenepedagógusi és kórusvezetői munkájának gyümölcsei magukért beszéltek. Ahogyan a fiatalokat tudja motiválni, az különleges, szakmai szempontból pedig magas minőséget képvisel, amit sokrétű zenei tevékenysége igazol. Keze alatt sok „hites” fiatal is átment és én arra gondoltam, miért ne énekelhetnének ezek a srácok a szívükhöz közelálló dalokat egy gospel-csapatban? Szabolcs felkérésünkre azonnal igent mondott és szakmai vezetésével megalakult a Wing Singers Gospel Choir.

– Miért ragaszkodnak a srácok ennyire a kórushoz, milyen élményük, hasznuk származik ebből?
– Ez egy jó kérdés és magam is meglepődtem az évek során, hogy milyen kitartóan ragaszkodnak ehhez a formációhoz, pedig komoly áldozatvállalást jelent számukra, hiszen heti rendszerességet és sok évi kitartást követel tőlük ez a tevékenység. Nagy nevelő és jellemépítő ereje is van a közös munkának, ahol megtanulhatják alárendelni magukat egy csapat céljainak és együtt élik át a sikereket is. Lehetőségük nyílik a hitük és elkötelezettségük nyílt, bátor vállalására, átélik a színpadon tapasztalható stresszt, az emberek figyelmének a súlyát és a közönség felé való felelősséget. Mindez ösztönzi őket, hogy minél igényesebb és minőségi produkciót nyújtsanak. Fontosnak tartjuk, hogy emberi minőségük és tisztaságuk is „énekeljen”, ne csak a szakmai felkészültségük. Biztos vagyok benne, hogy a kórusban szerzett tapasztalataikat életük sok területén fogják tudni hasznosítani.

– A nemrég Pécsen megrendezett Europa Cantaton is bemutatkoztatok, ráadásul nagy sikerrel. Milyen programelemekben léptetek fel?
– A Cantat által felkínált minden lehetőséggel igyekeztünk élni. Részt vettünk a „Kórusok Éjszakáján”, bemutathattuk repertoárunkat a „Kórusról Kórusra” koncerten, ahol az izraeli Noga kórussal együtt léptünk fel, illetve lehetőségünk volt énekelni a Cantat nyitókoncertjén és az egyik esti közös éneklésen a Dóm téri nagyszínpadon. Ezen kívül a 6 napos műhelymunkánk gyümölcsét is bemutathattuk a Széchenyi téri színpadon, a műhelyben részt vevő többi kórussal együtt.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=t7SZPHwqZFI” width=”720″]

– Mennyire vevő a pécsi hallgatóság a gospel zenére?
– Az elmúlt közel 3 három év alatt többször hallhattak bennünket a Kodály Központtól kezdve a POTE auláján keresztül a Hild- és Nick-udvari nyilvános szereplésekig és minden alkalommal meleg fogadtatásban volt részünk a pécsi közönség részéről. Ezen kívül felléptünk még Szegeden, Balatonfüreden, Orfűn, illetve Bonyhádon adtunk két jótékonysági koncertet, ahol fejlesztésre szoruló gyerekek számára gyűjtöttünk a bonyhádi Pedagógiai Szakszolgálat munkáját támogatva, illetve a bonyhádi zeneiskola fejlesztésére is „összeénekeltünk” negyedmillió forintot. Ez külön öröm számomra, hogy a Wing Singers ifjú csapata rendszeresen megtapasztalhatja, milyen érzés rászorulókon segíteni, a köz javát előmozdítani. Koncertjeink után sok hálás hallgató fejezte ki, hogy egyedülálló élményben volt része, valami megérintette őket hallgatva ezt a fiatal csapatot. Kórusunk fontos küldetésének érzi, hogy ez az elsősorban angolszász országokban kifejlődött keresztény zenei kultúra Magyarországon is ismertebbé váljon. Ezért repertoárunkban megtalálhatók az afroamerikai spirituálék éppúgy, mint a modern neoprotestáns közösségek dinamikus, fiatalos gospelei, de éneklünk jó pár filmbetétdalt is. Kuriózum, hogy a magyar modern gospel-zenéből is válogatunk, erre példa az exneurotikos Pajor Tamás két nagy hatású szerzeménye is.

– Hol lehet legközelebb hallani titeket?
– Szeptember 5-én 16:30-kor a szigetvári várban lépünk fel az Zrínyi Napok programsorozatában. Szeptember 21-én, hétfőn pedig sok más pécsi kórussal együtt a Kodály Központban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő