13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaKevesebb előadás, sok remek színésszel

Kevesebb előadás, sok remek színésszel

Bohózat és zenés játék, krimi és operett, népzene és ABBA-slágerek egyaránt szórakoztatják a nagyérdeműt június 18. és augusztus 7. között a Pécsi Szabadtéri Játékokon. A szűkös költségvetés dacára is változatos lesz a program.

Tavaly nézőcsúcsot és jegybevételi rekordot könyvelhetett el a Pécsi Szabadtéri Játékok júniusi rendezvénysorozata, köszönhetően az EKF-év közönségcsalogató vonzerejének is. Idén egy ideig az is kétséges volt, lesz-e egyáltalán fesztivál. Pécs városa anyagi nehézségei miatt nem tudja támogatni e nagy hagyományú rendezvényt. Ám az igazgató, Vidákovics Szláven úgy érezte, nem teheti kockára az előző esztendők munkáját, folytatni kell a fesztivált. A fellépők azzal segítik, hogy szerényebb gázsiért jönnek.

– Idén csupán egy helyszín, a Káptalan utcai szabadtéri színpad áll rendelkezésünkre – meséli Vidákovics Szláven. – Nagy szívfájdalmam, hogy a Pécsi Balettel tervezett közös produkciónk pénz híján elmarad, és idén a Janus Egyetemi Színpadot sem tudjuk meghívni. Pedig a Pécsi Szabadtéri Játékokra mindig is a sokszínűség, a műfaji gazdagság volt jellemző. Ezúttal másfél hónap alatt 24 alkalommal kínálunk könnyed, mégis tartalmas nyáresti szórakozást. Hagyományainkhoz híven a Kricskovics Antal vezette Fáklya Horvát Művészegyüttes táncszínházi előadásával, a Hódolat Liszt Ferencnek című produkcióval nyitunk, amelyet most ingyen tekinthetnek meg az érdeklődők. Igazi kuriózumnak ígérkezik a pécsi kötődésű író, Parti Nagy Lajos: A Bandy-lányok című zenés játéka Udvaros Dorottya és Hernádi Judit előadásában. Pár nappal a budapesti ősbemutató után érkezik hozzánk az Ascher Tamás rendezte előadás. Aztán Ray Cooney és John Chapman: Duplafoglalás című fergeteges bohózatát Méhes László rendezi, ennek főbb szerepeiben Besenczi Árpád és az egyik kereskedelmi csatorna napi sorozatából ismert Sághy Tamás lesz látható a pécsi színészek mellett. Július közepén a 2007-ben alakult ABBA Feeling emlékzenekar idézi a 70-es évek világhírű svéd popegyüttesét, megannyi slágerük előadásával – remélem, sokunk örömére.

– Másfajta emlékidézésre is számíthatnak, főként a néptánckedvelők.
– Volt egyszer egy harmonikás címmel Csányi Zsoltra, a Baranya Táncegyüttes egykori zenekarvezetőjére emlékeznek kollégái, barátai, tisztelői. Zsolt harminc éve halt meg, nagyon fiatalon. Az ő tiszteletére lépnek most föl az ,,öregbaranyások” és a mai hagyományőrzők, valamint a kiváló Vujicsics együttes.

– Népszerű operett, interaktív krimi ugyancsak lesz.
– A Budapesti Bulvárszínház az Egy csók és más semmi című Eisemann-operettel érkezik, melyben mások mellett Csala Zsuzsa, Sáfár Anikó, Harmath Imre, Fogarassy Bernadett, Oszter Alexandra és a rendező, Straub Dezső gondoskodik arról, hogy szem ne maradjon szárazon. Július végén két alkalommal tűzzük műsorra a Sam Bobrick-Julie Stein szerző-házaspár: Csókol anyád! című komédiáját, ugyancsak két kiváló színész: a Pécsre mindig visszavárt Vári Éva és Nagy Ervin főszereplésével. Közkívánatra pedig felújítjuk, s nyolc alkalommal játsszuk Paul Portner: Hajmeresztő című bűnügyi társasjátékát, melynek igazi különlegessége, hogy a gyilkosságot követő nyomozásban aktív szerepet kapnak a nézők, ők alakítják a darab végkifejletét a nyomozó-játékmester, Besenczi Árpád közreműködésével. Az eredeti szereposztásban játsszuk a darabot, így az immár Budapestre szerződött Herczeg Adriennt is újra Pécsett láthatja a közönség. Mostantól nem egységáron kínáljuk a belépőket, hanem a nézőtér 12. soráig 3000, a 13. sortól 2000 forintért válthatók, akár az interneten is, ahol honlapunk (www.pecsiszabadteri.hu) további érdekességekkel szolgál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő