Közel 700 programmal érkezik a 12. Ördögkatlan!

Hirdetés

Pár nap múlva, július 30-án kezdődik a12. Ördögkatlan fesztivál! Az ötnapos összművészeti eseményen közel 700 program várja az érdeklődőket négy Pécshez közeli kistelepülésen: Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

Július 30. és augusztus 3. között 12. alkalommal rendezik meg a térség legnagyobb összművészeti fesztiválját, az Ördögkatlant, melynek idei díszvendége Reisz Gábor filmrendező, a Jelenkor Kiadó, valamint a Hagyományok Háza lesz, ugyanakkor fontos tudni, hogy az idei eseményen több programmal is megemlékeznek a fesztivál indulásában fontos szerepet játszó Cseh Tamás halálának tizedik évfordulójára is.

Pinczehelyi Sándor, a K2 színtársulat, Kiss Mónika és Bérczes László szervezők és Beck Zoltán harangozta be a fesztivált

A több mint 700 programot felvonultató fesztivált pénteken egy sajtótájékoztató beszélgetésen harangozta be Kiss Mónika és Bérczes László, az Ördögkatlan szervezői. Az eseményen részt vett továbbá Beck Zoltán, a 30Y frontembere, aki az együttes koncertje mellett a Háy come Beck nevű formációjával, valamint saját szerzői estjével is fellép a fesztiválon, valamint Pinczehelyi Sándor grafikus-festő, aki új műveit mutatja be az Ördögkatlanon. A sajtótájékoztatón részt vettek még a K2 Színház tagjai, akik Beremenden világpremierre, „istenkísértő vállalkozásra” készülnek: egy 8 órás előadás keretében színre viszik Hamvas Béla Karnevál című 1500 oldalas regényét.

A szervezők elmondták, hogy a fesztivál díszvendégeként a Jelenkor Kiadó a szerzőit felvonultató beszélgetésekkel, felolvasószínházzal várja az érdeklődőket. A fesztiválra verseket visz Babiczky Tibor, Keresztesi József, Simon Márton és Szabó Imola Julianna, Boldizsár Ildikó pedig meseterápiát tart, míg Tompa Andrea Omerta című regényéből pedig a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei mutatnak be felolvasószínházi előadást.

Sokakat érdekelt a sajtótájékoztató

Az irodalmi programok mellett természetesen workshopok, képzőművészeti, zeneművészeti és színházi események is helyet kaptak a programban.

A Hagyományok Háza programjai jelentős részének a Villánykövesd főterén, a Teleki Ligetben álló színpad ad otthont. Itt lép fel többek között Szalóki Ági, Berecz András, Dés László, Halász Judit és a Budapest Klezmer Band. A Hagyományok Házának helyszínein a táncház és a mesemondás mellett közös énektanulás, kiállítások, hangszeres szólisták és együttesek is várják az érdeklődőket.

A Katlan idén is több tízezer vendéget vár (fotó: Ördögkatlan)

Fellép továbbá a Sztalker Csoport, Kodály Zoltán Háry János című daljátéka pedig a Szolnoki Szimfonikusok Zenekar és a Nemzeti Énekkar közreműködésében lesz hallható. A fesztivál egyik legérdekesebb programja Kovács Gerzson Péter koreográfus műve lesz, melyben Pina Bausch Szegfűk című darabjának egyik jelenetét, az Évszakok vándorlását dolgozza fel a közönség közreműködésével.

Kiemelendő, hogy Reisz Gábor filmrendező a fesztiválon fellép a VAN filmzenekarral és három filmjét (Nekem Budapest, VAN valami., Rossz versek) is bemutatják.

A teljes program itt található, van miből válogatni!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét