13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKoncertKözéppontban a cselló és Dvořák a Kodály Központban

Középpontban a cselló és Dvořák a Kodály Központban

A csellóirodalom egyik legszebb művét hallhatja a közönség a Pannon Filharmonikusok koncertjén, április 27-én a Kodály Központban. Dvořák h-moll gordonkaversenyét játssza a Pannon Filharmonikusok, az este második felében pedig ismét egy nagyszabású darab, a cseh mester VII. d-moll szimfóniája szólal meg. 

A csellóra írt művek egyik legjelentősebb és leggyönyörűbb darabja lesz hallható a Kodály Központban április 27-én este a Pannon Filharmonikusok előadásában.

A hangversenyen Antonín Dvořák h-moll gordonkaversenye csendül fel elsőként, amit  Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltat meg. Amellett, hogy neves zenei megmérettetések versenygyőztese Buzlov, rendszeresen áll színpadra szólistaként a világ legismertebb koncerttermeiben.

Alexander Buzlov

Az est folytatásában Dvořák VII. d-moll szimfóniáját élvezheti a közönség.

A zenekart Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere dirigálja.

Dvořák művein keresztül válik hallhatóvá a cselló lelke a Pannon Filharmonikusok koncertjén. A cseh zeneszerző művei közül leginkább e két alkotásában érhető tetten a szenvedéllyel, hősiességgel, bensőségességgel teli, szélsőséges érzelmi állapotokat felvonultató érett romantika, mely miatt kihagyhatatlannak estre számíthat a koncertre jegyet váltó közönség.

Érdekes, hogy ugyan a cselló igen régóta jelen van a zeneszerzők köztudatában, és ma is a közönség egyik nagy kedvence, mégis viszonylag kevés zeneszerző komponált rá versenyművet. Dvořák: h-moll gordonkaversenye pótolta a zeneirodalom egy hiányzó részét.

– A mű töretlen népszerűsége annak változatos és megkapó dallamvilágából, nagyszabású, romantikus versenymű jellegéből adódik. A sokszor hirtelen jelentkező dinamika, szín- és hangulatváltások, a fájdalmas, nosztalgikus és derűs szakaszok egymásutánisága, a széles ívű dallamok hiteles megformálása és az intenzív zenei kifejezés folyamatos igénye minden csellóművészt komoly feladat elé állít – foglalta össze a darabról a koncert karmestere, Vass András.

Vass András, a koncert dirigense

Az előzetesen meghirdetett programmal ellentétben az est szólistája Alexander Buzlov lesz az orosz csellóművész Marie-Elisabeth Hecker helyett.

A csellóverseny után elhangzó mű Vass András szerint a szerző legdrámaiabb alkotásai közé tartozik, melyen erőteljesen érződik Brahms hatása.

– Dallamvilágának sokszínűségével, a hangulatváltások fluktuációjával és formavilágával erőteljes rokonlelkűséget mutat a csellóversennyel. Az intim pillanatoktól a sodró erejű heroikus küzdelmeken át a drámai tetőpontokig viszi a hallgatót, majd a forradalmi hangulatú utolsó tétel fényes dúr záróakkordjaival helyezi fel a koronát a kompozícióra. Mindezt olyan vonalvezetéssel és formai érzékkel prezentálja, mellyel minden kétséget kizáróan a példaképének tekintett Brahms nyomdokaiba lép – mondta összegezve a VII. d-moll szimfóniáról Vass András.

A koncertre jegyek a Kodály Központ jegypénztáraiban és online a jegymester.hu oldalon IDE kattintva vásárolhatók.

A hangversenyt ismét zártkörű klubest követi azok számára, akik a Pannonicum-bérletük mellé PannoniClub tagságot is vásároltak.

Most Dvořákkal, a sör hazájával és a cseh romantikával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A sör- és sörkorcsolya-kóstoló mellett a téma szakértői beszélgetnek a pódiumon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő