13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaKrakkói fotókiállítás a Cella Septichorában

Krakkói fotókiállítás a Cella Septichorában

Az idei év első félévének lezárultával Lengyelország vette át Magyarországtól az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Pécs évtizedek óta ápol sokoldalú partnervárosi kapcsolatot Krakkóval, a soros elnökségek idején pedig a két város egy-egy programmal szeretné felhívni polgárai figyelmét a másik városra, illetve azon keresztül az egész nemzet kultúrájára.

A két város közti partnervárosi együttműködés következő jeles eseményeként július 21-e és augusztus 21-e között Pécs városa fogad egy Krakkóból érkező fotókiállítást, melynek célja, hogy művészi igényességű fényképeken keresztül bemutassa Krakkó egyik legjelentősebb, történelmi emlékeket tartalmazó múzeumát, és felkeltse a magyar közönség érdeklődését a térség iránt.

A kiállítás helyszíne nem is lehetne más, mint a Cella Septichora Látogatóközpont, amely más éra emlékeit őrzi ugyan, ám karakterében igen hasonlatos a krakkói múzeumhoz, amelynek kialakításáról a kiállított fotók készültek. Wiesław Majka lengyel fotográfus 1993 óta dokumentálja Krakkó színeváltozásait, feltáruló kincseit. A művész fotóiból nyíló pécsi kiállítás a Krakkó főterén végzett ásatások során előkerült páratlan szépségű történelmi emlékeket mutatja be. Majka munkáiból számos önálló kiállítás született már hazájában és külföldön egyaránt.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program még szorosabbra fűzte Pécs testvér- és partnervárosi kapcsolatait szerte Európában, így Lengyelország középkori fővárosával, Krakkóval is, amely ma kiemelkedő gazdasági, kulturális és egyházi központ.

A kapcsolattartás lényeges eleme, hogy építeni lehet a történelmi és tradicionálisan híres lengyel–magyar barátságra, a turizmus hagyományaira, a tényre, hogy Krakkó is viselte az EKF címet 2000-ben, valamint a kisebbségekkel való együttműködés lehetőségeire. Az elmúlt évben Krakkó kulturális bemutatkozása kiemelt hangsúllyal szerepelt a pécsi programokban, nemrégiben pedig a krakkói gyereknapon a partner- és testvérvárosokkal, azok kultúrájával, többek közt egy Pécsről szóló legendával ismertették meg a fiatalokat.

A kiállítást Csizi Péter alpolgármester nyitja meg a Cella Septichora Látogatóközpontban 2011. július 21-én, csütörtökön 11 órakor. A tárlat 2011. augusztus 21-ig látogatható a Cella Septichora rendes nyitvatartási idejében, azaz hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő