6 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaKrisztogram: Krisztus monogramjának pécsi kötődései

Krisztogram: Krisztus monogramjának pécsi kötődései

A pécsiek számára nem ismeretlen a krisztogram, hiszen ez az ókeresztény szimbólum vált a pécsi világörökségi helyszínek emblémájává. De hogyan jelképezi Krisztust és hol akadtak rá Pécsett? Utánajártunk!


Krisztus monogram

A 4. századtól terjedt el a krisztogram, mint keresztény szimbólum. A Krisztust jelképező ábra a görög X (khi) és P (rho) betűkből áll, amelyek Krisztus görög nevének, a Khrisztosznak az első két betűje; ezért nevezzük Krisztus monogramnak vagy krisztogramnak. Több krisztogramon megfigyelhetjük a görög A (alpha) és kis ω (ómega) betűket is, amelyek a görög ábécé első és utolsó betűi, és szintén Krisztusra utalnak, aki a kezdet és a vég.

Misztikus legenda övezi

312-ben, Nagy Constantin és Maxentius császárok közti, Milvius-hídi csata előestéjén Constantin álmában megjelent a jelkép azzal a görög nyelvű szöveggel, hogy “E jelben győzz!” A csata napján aztán a császár parancsára a seregei ez alatt a jel alatt indultak a küzdelembe, és győztek.

A Pécsett megtalált krisztogram

A Szent István tér alatt 1999. és 2002. között került sor a Péter-Pál sírkamra újbóli, illetve az V. számú sírkamra immár teljes régészeti feltárására Kárpáti Gábor vezetésével. Ezen feltárások során 2000-ben került elő az a bronz krisztogram, amely később a pécsi világörökség szimbóluma lett – és ugyancsak ekkor, 2000-ben nyilvánították világörökséggé az ókeresztény temetőt. Freskóra festve a pécsi Péter-Pál sírkamrában maradt fönn a krisztogram legszebb ábrázolása. A vírushelyzet elmúltával érdemes felfedezni a Cella Septichora Látogatóközpontot és az Ókeresztény Mauzóleumot, ahol személyesen is megnézhetjük a különleges jelképet.

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő