Hirdetés

Tavaly októberben egy olyan beszélgetés-sorozat indult el Pécsen, mint még soha: a Cirfandli Esték. Ezeken az esteken három dolog változatlan: a házigazda, a lelkesedés, és a cirfandli. Ami pedig mindig változik: a vendégek.

A Pécsi Cirfandli Esték beszélgetés-sorozat a Pécsi Polgári Szalon Egyesület szervezésében kezdődött el, amely már az első alkalommal telt házas, nagy sikerű rendezvényt hozott. Az estek során két meghívott Kossuth- vagy Széchenyi-díjas vendéggel egy pohár pécsi cirfandli mellett Hoppál Péter az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke beszélget.

Az első beszélgetés 2017. októberében

Az első évadban olyan vendégek voltak jelen mint például Freund Tamás, az MTA alelnöke, Sára Sándor, a Nemzet Művésze, vagy Sebestyén Márta népdalénekes.

A 2018/2019-es évadot csütörtökön nyitották meg, amelyen Lengvárszky Attila, a Pécsi Polgári Szalon elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, hogy egy évvel ezelőtt azért indították útjára a Cirfandli Estéket, mert ilyen beszélgetések még sosem voltak Pécsen. Majd Rátgéber László gondolataival megnyitotta az évadot: „Az életben két választásod van: játékos vagy, vagy játékszer. Más nincs. Játékos vagy, vagy játékszer. Játékos, vagy báb.”

Ezt követően a színpadra szólította az estek állandó házigazdáját, Hoppál Pétert, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnökét, aki nyitóbeszédében elmondta, hogy ebben az évben megváltozik a beszélgetések tematikája.

A 2018-as év a családok éve. Ehhez kapcsolódik a második évad, amely során házaspárok érkeznek az estekre, és azt vizsgálják, hogy mi képen befolyásolják egymás művészetét.

Az első házaspár tagjai két egymástól teljesen különálló művészetágban alkotnak: a feleséget a goblen szinonimájaként emlegetik, míg a férj a Kárpát-medence egyik legnépszerűbb muzsikusa.

Az Erkel-díjas zenész, Tolcsvay László és felesége, a Kossuth-díjas keramikus, textiltervező Péreli Zsuzsanna voltak a 2018/2019-es évad első vendégei, akik komolyan, néhol humorosan beszélgettek találkozásukról, művészetükről, múltjukról, jelenükről.

A nyitó beszélgetést a Bóbita Bábszínházban tartották, de a következő estre már visszatérnek a megszokott helyszínre, a Magtár Kávézóba.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét