13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaMilyen volt az égbolt Julius Caesar idején?

Milyen volt az égbolt Julius Caesar idején?

Bizton állíthatjuk, hogy fantasztikus élményben lesz részük azoknak, akik ellátogatnak a Zsolnay Kulturális Negyedben működő új pécsi planetáriumba. A nagyközönség számára pénteken nyílik meg a létesítmény, amelynek tudományos felelősei még ez előtt engedtek bepillantást.

A negyvenöt fő fogadására képes planetárium lelke egy 25 millió forintos digitális vetítő, amely nemcsak az országban, hanem Európában is egyedülálló. Ennek segítségével tárulnak fel az éjszakai égbolt titkai egy nyolc méter átmérőjű kupolára vetítve.

A terembe belépőknek hamar olyan érzetük támad, mintha a szabad ég alól vizsgálnák a bolygókat, csillagokat, galaxisokat. Azonban köszönhetően e különleges, 1600 pixeles felbontásra képes, Kappa típusú berendezésnek, a lehetőségek meghatványozódnak.

Ráközelíthetővé válnak nemcsak a naprendszer égitestjei, de az igen látványos, úgynevezett mélyég-objektumok is, amelyek között megtalálhatóak a csillag- és planetáris ködök, szupernóva-maradványok, valamint a százezer csillagot számláló nyílt és gömbhalmazok is. A vetítő jelzi az ókori görögöktől örökölt csillagképek vonalait, s a névadó mitologikus alakok is kivetíthetőek rájuk.

– Nemcsak a térben, hanem az időben is utazhatunk, megtudhatjuk, hogy milyen volt az ég például Julius Caesar idejében, vagy újra átélhetjük az 1999-es magyarországi teljes napfogyatkozást, de azt is megnézhetjük, miként változik meg az égbolt képe tízezer év múlva – magyarázta dr. Nagyváradi László, a PTE egyetemi docense, aki a planetárium programjainak szakmai felelőse is egyben.

Természetesen ez még bőven nem meríti ki a vetítő lehetőségeit, amely ismeretterjesztő, térhatású filmek vetítésére is alkalmas.

A planetáriumot pénteken a városvezetők számára és a sajtó munkatársainak külön is bemutatják. Nagyváradi László úgy fogalmazott, ezeken az alkalmakon csúcsra járatják az új vetítőt, végsőkig kihasználva a benne rejlő lehetőségeket. A megnyitón természetesen a hazai csillagászati tudományos élet is képviselteti majd magát, őket várhatóan a berendezés technikai részletei fogják elsősorban érdekelni – így az egyetemi docens.

A nagyközönség számára pénteken 17 órakor nyílik meg a létesítmény: az első előadásokon a naprendszert és a világegyetemben elfoglalt helyünket mutatják majd be a csillagászok közel 50 percben. Szombattól hétfőig délelőtt 10 és 18 óra között, kedden pedig déltől este hatig tartanak a planetáriumi bemutatók, este nyolc órától derült idő esetén távcsöves észlelésre is lesz lehetőség, ekkor a Szaturnuszt, a Marsot és a Holdat tanulmányozhatják a fesztiválozók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő