11 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapHírzónaŐk elhúzzák mindenki nótáját

Ők elhúzzák mindenki nótáját

A Köztársaság Bandája este hétkor birtokba veszi a Dominikánus Házat, hogy a magyar világzene birodalmába kalauzolja a hallgatóságot.

Tavaly indult hódító útjára A Köztársaság Bandája, pécsi és bólyi népzenészekből alakult meg a zenekar. A nyolcfős csapat a magyar népzene modern megszólaltatásán dolgozik.

Jelen esetben a ‘modern’ nem a gépi hangok térhódítását jelenti, hanem a lendületes játékot, és a fiatalos, pörgős hangulatától. Dalaikat hallva az elektronikus hangokon edződött hallgatók is garantáltan együtt ropják a közönség többi részével. A megszokott népzene lendületes világzenévé alakul át szerzeményeikben.

A formáció tagjai: Czupi Veronika (ének), Mischl Erik (ének, hegedű), Szabó Máté (hegedű), Lipics Gergő (hegedű, brácsa), Nier Tamás (brácsa, bőgő), Kiss Alfréd (cimbalom), Czupi Áron (ütőhangszerek), Bergics Tamás (bőgő, koboz, duda).

A zenekar nemcsak koncerteket szervez – gondoskodik a fellépések utáni hangulatról is. A Dominikánus Házban adott koncertjük után folkkocsmával várják a közönséget a Kantabárban, hajnalig, vagy amíg a zene szól, és a lábak ropják.

A formáció sikerét jól mutatja, hogy indult az idei „Folkbeats” Nép – és Világzenei Tehetségkutató Versenyen, amely során egészen a döntőig jutottak. A verseny fődíja egy turné Észak-Amerika városaiban.

Czimermann Zuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő