14 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapHírzóna"Pécs a nemzetközi EKF-hálózat hatékony és elismert tagja"

„Pécs a nemzetközi EKF-hálózat hatékony és elismert tagja”

Szeptember 22-24. között Tallinn adott otthont az Európa Kulturális Fővárosa-hálózat soros ülésének. Pécset a hálózat magyar tagja, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. nemzetközi igazgatója, Szalay Tamás képviselte.

Az EKF-hálózat 2006-ban alakult meg Liverpool, Stavanger, Pécs, Essen, Isztambul kezdeményezésére. Kezdetektől fogva a közös tapasztalatcsere volt a cél, minden város menedzsmentjét 1-2 fő képviseli a testületben. A munka hatékonysága és zavartalansága végett a társaság zártkörű, az ülések nem sajtónyilvánosak, az alapítók kezdettől fogva ügyelnek arra, hogy politikai befolyás ne érje a szakmai eszmecserét. A szervezet tagjai legutóbb 2011 tavaszán Mariborban találkoztak.

„Mivel a hálózat tagjai közül minden város képviselője járt már a többi EKF-címet viselt településen, a kölcsönös promóciót természetes feladatuknak tartják” – fogalmaz Szalay Tamás. „Noha a hálózat informális (tehát nem hivatalos), az Európai Unió Oktatási és Kulturális Igazgatósága, az EKF monitoring bizottsága, illetve az Európai Bizottság illetékes szervei folyamatosan kérnek tőlünk állásfoglalásokat, szakmai konzultációt. Az EKF-hálózat munkájának végeredménye tehát nagymértékben befolyásolja az Európa Kulturális Fővárosa mozgalom jövőjét. Az Európai Bizottságon belül nagy vita folyik például arról, hogy maradjon-e a jelenlegi településjelölési rendszer vagy hogy kötelező legyen-e partnervárosokkal indulni”.

A nemzetközi kapcsolatok vezetője szerint nagyon fontos, hogy a hálózatban olyan települések vesznek részt, akik már viselték az EKF-címet. Így megvalósul az Európa Kulturális Fővárosa-program alapszellemisége, amely a szezonális turisztikai attrakciók helyett a kulturális alapú városfejlesztést tartja elsődlegesnek. Ez utóbbi motorját pedig a nemzetközi együttműködések jelentik.

Szeptember 22-24. között számos fontos kérdés került szóba a tanácskozáson. Szalay Tamás kiemelten fontos témáknak tartja mind a menedzsment felépítésének, valamint az abban rejlő veszélyek, mind a politikai befolyás ügyét. „Kelet-Európában látszik a politika túlburjánzása az EKF-fel kapcsolatos döntéshozatalban. A politika részvétele alapvetően kívánatos, hiszen anélkül nem érzi magáénak egy város a programot, és kevésbé hatékony. Tallinnban mondtuk ki először: a projektben fontos szereplő a politika, a programtervezésben viszont épp ellenkezőleg, ott minden befolyásolás káros lehet. A hálózatunk nagyon fontos célja, hogy a jövőben EKF-címet viselő városok menedzsmentjének felhívjuk a figyelmét azokra a buktatókra, amelyek várnak rájuk a felkészülés során. A kelet-európai EKF-városokban szinte kísértetiesen ugyanazok a személyi problémák vannak jelen a menedzsmentben, mint Pécsett, a felvezető években. Míg tavaly Mariborban történt személycsere, Kassán idén mondott le a művészeti igazgató, akinek példáját a hozzá közel álló munkatársai is követték, és más közép-európai EKF-városokat is hasonló veszély fenyegeti”.

Szalay elmondta: amikor Pécsett járt egy esseni delegáció, a csoport tagjai hatalmas elismeréssel adóztak a pécsi kulcsberuházásoknak, külön kiemelték a Zsolnay Kulturális Negyedet és a Kodály Központot. A németországi szakemberek szerint Európában egyedülálló az a városfejlesztési teljesítmény, amelyet Pécs az EKF-projekt megvalósításával vitt véghez az elmúlt években. A nemzetközi igazgató szerint a baranyai megyeszékhely nemzetközi súlyát jelentősen növeli az EKF-hálózatban való részvétel, hiszen nagyon komoly külföldi érdeklődés mutatkozik a pécsi tapasztalatok iránt, így tovább szélesedhet a város kapcsolati hálója. „Mindebben szerepet játszik az, hogy az együttműködési kultúra alapvetően megváltozott. Az eddigi vertikális, tehát az alá-fölérendeltségre, a döntéshozókra épített berendezkedés dominált, ezt az utóbbi években a horizontális építkezés, azaz a hálózatépítés váltotta fel”.

A ZSÖK Nkft. nemzetközi divíziója előtt több komoly feladat áll: egyrészt az EKF-hálózat által beadott uniós pályázatokon való részvétel, másrészt Pécs értékeinek megjelenítése a jövőben EKF-címet viselő települések programjában. Hamarosan Mariborral közösen pécsi és Pécshez kötődő művészek számára rezidens programot hirdetnek.

Forrás: ZSÖK Nkft.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő