15 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapAjánljukPécsett buliznak az ország német önkormányzatai

Pécsett buliznak az ország német önkormányzatai

A pécsi Koch Valéria Gimnázium diákját is díjazzák a Magyarországi Német Önkormányzatok január 13-ai gálaestjén a Kodály Központban.

A Magyarországi Német Önkormányzatok Napját 1994 óta, a kisebbségi önkormányzatok megalakulásának első évfordulójától kezdve ünneplik, az emléknapot pedig idén 22. alkalommal szervezik meg, a hagyományokhoz híven január második hétvégéjén, egészen pontosan január 13-án. A nem mindennapi gálaműsornak idén a pécsi Kodály Központ ad otthont 15 órától. Az eseményen ünnepi beszédet mond Volkmar Wenzel, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete is.

A tavalyi gála is telt házzal ment

A gálaműsor keretében adják át a magyarországi németség legmagasabb kitüntetését három olyan személynek, akik kiemelkedően sokat tettek a német nemzetiségért. Az idei rendezvényen Hartmut Koschyk, a német szövetségi kormány volt kivándorlás- és nemzeti kisebbségügyi megbízottja, Oszvald József nyugalmazott pedagógus, iskolaigazgató, a német nemzetiségi oktatás iránt elkötelezett oktatási szakértő, valamint Schőn Mária nyugalmazott pedagógus, néprajz- és nyelvjárás-kutató, kórusvezető részesül az elismerésben.

Gyermekműsorban idén sem lesz hiány

A gálán tizenötödik alkalommal adják át a Koch Valéria Díjat, melyet magyarországi német középiskolások kaphatnak meg kiemelkedő iskolai teljesítményük és nemzetiségi területen végzett munkájuk alapján, valamint friss diplomások német nemzetiségi témában megírt kiváló diplomamunkájukért. A díjat idén a pécsi Koch Valéria Gimnázium egyik diákja, Czigány Matthias, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumból Nagy Szonja, valamint a szintén budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója, Holczinger Szandra veheti át.

A Magyarországi Német Önkormányzatok pécsi gáláján fellép a Palotabozsok-Mohács-Somberek Ifjúsági Fúvószenekar, a Véméndi Duó, továbbá Kéméndi Tamás, Treszner Bence Benedek, Heider Patrik harmonikaművészek és Mausz Ferenc trombitaművész is. Műsort ad a fentiek mellett a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont gyermektánccsoportja, a Neun Branauer Musikanten zenekar, a Rátkai Duó. Nyelvjárási történeteket ad elő emellett Szugfill Eliza, Mravinác Anna, Radnai Tamás és Emmert Bettina, de láthatjuk még a szekszárdi Magyarországi Német Színház társulatát, a szederkényi Intermelody kórust és a biatorbágyi Füzes Táncegyüttest. A gála szünetében a babarci Bawazer Dorfmusikanten zenekar, az esti bálon pedig a Diamant Kapelle játszik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő