12 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapHírzónaRezgések űrben és emberben

Rezgések űrben és emberben

Szférák zenéje, avagy dimenziók a zene és a csillagászat világában – a „Csillagos Égbolt Titkai” című sorozat újabb része. A mostani előadás során a zenei és az univerzumot átszövő rezgések kapcsolatát ismerheti meg a hallgatóság délután hat órától a Dominikánus Házban.

A zene és a csillagászat közös tulajdonsága, hogy mindkettő ősidők óta az emberi kultúra része, emellett a hét szabad művészet tagjai. Az égre pillantva és a zenében elmerülve gondolkodunk, lazítunk, vagy épp a választ keresünk egy kérdésre.

Bizonyos hullámok megnyugtatják a feszült embereket, vagy felpörgetik a higgadtakat. Minden rezgéshez egy szabályrendszer tartozik – már Kepler is kutatta a bolygópályák rezonanciájának zenei törvényszerűségét. Akár zenéről, akár univerzumbeli vibrálásról legyen szó, mindkettő hullámjelenség, amely komoly hatással van az emberiségre.

Vajon tényleg van bizonyítható kapcsolat a két terület között, vagy csak a megérzés és a filozófikus gondolkodás képez közöttük hidat? Erre keresi a választ az előadó Halmi Gábor középiskolai tanár, aki egy személyben pedagógus, zenész, és csillagász.

A szerencsés amatőr csillagászok egyike: hét évvel ezelőtt ő is megfigyelte a rendkívül ritka jelenséget, a Vénusz Nap előtti átvonulását. A jelenség legközelebb a huszonharmadik század közepén ismétlődik meg.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő