23 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapArtSárkány József pécsi művészettörténész munkásságára emlékezhetünk ezen a kiállításon

Sárkány József pécsi művészettörténész munkásságára emlékezhetünk ezen a kiállításon

Időkapu – In memoriam Sárkány József címmel nyílt meg a Pécsi Galéria új kiállítása január 30-án, amely a 2019-ben váratlanul elhunyt művészettörténész munkásságának állít emléket.

2019. január 17-én 63 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Sárkány József művészettörténész, a pécsi Janus Pannonius Múzeum Bánffy Miklós-díjas osztályvezető főmuzeológusa, akinek munkássága összeforrott több helyi, országos és nemzetközi rendezvénnyel.

1993-ban többedmagával létrehozta a DeForma Képző- és Iparművészeti Alapítványt, amelynek kuratóriumi elnökeként számos kiállítást, Siklóson nemzetközi kerámia- és porcelán-, Pécsett bronzszobrászati, Ajkán üvegművészeti szimpóziumokat szervezett.

Halálának évfordulóján a Pécsi Galéria kiállítása a Sárkány József által szervezett különféle szimpóziumokra és alkotótelepekre készült munkákból mutat be válogatást, tisztelegve a pécsi művészeti élet egyik markáns egyénisége előtt.

A tárlaton az alkotótelepeken készült üveg, kerámia, és bronz plasztikákból láthatunk válogatást, melynek fókuszában az a kérdés áll, hogyan kommunikál egymással a forma és az anyag, és a különböző anyagokból milyen módon hozható létre ugyanaz a forma.

Másrészt a válogatás során fontos szerepet játszottak a bronzokat és kerámiákat érintő tematikák, amelyek már túlmutatnak a tárgyak funkcionalitásán. Ezek már képzőművészeti alkotások, amelyek az élet olyan egyszerű témáit jelenítik meg, mint a magány, a szeretet, a gyerekkor és a kapcsolatok.

Pierre Vasarely és Fekete Vali

A kiállítást Pierre Vasarely, a Vasarely Fondation Aix-en-Provence alapítvány elnöke, Victor Vasarely unokája nyitotta meg. A kiállítás kurátora Fekete Vali.

A tárlat megtekinthető február 29-ig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő