A Bóbita Bábszínházban végzett 25 éves vezetői pályafutásának, a hagyományos és kortárs kulturális és művészetpedagógiai nevelés során elért sikereinek, valamint Pécs kulturális értékeit erősítő művészeti tevékenységének elismeréseként a Victor Vasarely-díj kitüntetést, Pécs művészeti díját adományozta Pécs önkormányzat Sramó Gábor részére. A díjat Őri László alpolgármester nyújtotta át szombaton.

Ünnepélyes keretek között adta át Őri László alpolgármester a Victor Vasarely-díjat, Pécs művészeti díját szombaton, a Bóbita Bábszínház 25 éves jubileumi ünnepségén.

– Meghatódtam, amikor megtudtam, hogy a közgyűlés rendkívül hamar döntött arról, hogy nekem ítélik a díjat. Ez valahol nemcsak az én szakmai sikerem, hanem az egész bábszínházé, a társulaté, a csapatmunkánké – mondta el Sramó Gábor, a díjátadó ünnepségen.


A Sramó Gábor 1964-ben született Pécsett. Tanulmányait a Nagy Lajos Gimnázium irodalom-dráma tagozatos osztályában végezte, ezt követően bábszínészi képesítést szerzett. A Janus Pannonius Tudományegyetem magyar-népművelés szakán 1988-ban diplomázott. 1984 és 1991 között a Bóbita Bábszínház bábszínésze volt, ahol jellemzően karakterszerepeket játszott, ugyanakkor több előadást is rendezett. 1994-től a Bábszínház művészeti vezetője, majd 2004 óta igazgatója.

A Pécsi Nemzeti Színháztól való leválást követően, a 2004 óta önállóan működő együttes számos hazai és nemzetközi bábfesztiválon szerzett neves kitüntetést, elismerő díjat. A Bábszínház változatos programjait bábkészítő kézműves foglalkoztató, a régmúlt bábjait bemutató bábmúzeum, interaktív kézműves galéria, Mesekuckó és Kakaóbár is színesíti. Az igazgató újszerű kezdeményezése a Bóbita Zenebona foglalkoztató és a Csecsemőszínház is. A dél-dunántúli régió egyetlen önkormányzati bábszínháza pécsi előadásain, programjain, foglalkozásain évente csaknem 40 ezren vesznek részt, köztük négyezer bérletet váltó vendég. Évente közel száz előadást a városon kívül tartanak.

Hirdetés