6 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaSzatyor Győző: Hagyomány, mesterség, művészet

Szatyor Győző: Hagyomány, mesterség, művészet

Szatyor Győző Kós Károly-díjas faműves szobrász, grafikus, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 2017. decemberében tölti be 70. életévét. Születésnapjára jelent meg A kézművesség dicsérete című jubileumi kötet, melynek bemutatóját december 12-én tartják.

A szerző 70. születésnapjára megjelent könyvet H. Barakonyi Klára képzőművész, Andrásfalvy Bertalan, a néprajztudomány doktora, professor emeritus, Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész és Szirtes Gábor irodalomtörténész, a könyv kiadója és szerkesztője mutatják be. Köszöntőt mond: Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. Az ingyenes esemény december 12-én 17 órakor kezdődik a Művészetek és Irodalom Házában, a Fülep Lajos teremben, ahol a könyvet meg is vásárolhatják az érdeklődők.

Szatyor Győző gazdag és sokoldalú munkásságát, alkotói pályáját grafikák, fából készült szobrok, nagyméretű famunkák, játszóterek, bel- és kültéri alkotások, önálló és kollektív kiállítások, illusztrációs munkák, könyvek, publikációk sora jelzi.

A jubileum alkalmából – igen gazdag illusztrációs anyaggal, igényes kivitelben – megjelent könyv Bánszky Pál, Dévényi Sándor, Tüskés Tibor és mások írásaival, valamint a szerző lírai és prózai önvallomásaival áttekinti a ritka gazdagságú életművet, az életpálya hatásrendszerét, mindazt, amit a szerző a hagyományőrzés és a művészeti megújulás érdekében, továbbá a szülőföld, az Ormánság felemelése érdekében tett.

(x)

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő