Szubjektív tárlatvezetések a POSZT alatt

Ha POSZT, akkor szubjektív tárlatvezetés a múzeumban – az idén Rockenbauer Zoltánnal és Oberfrank Pállal. Mint ahogy azt az elmúlt években már megszokhattuk, a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-programjai között a múzeumbarátok is találhatnak kedvükre valót. A képzőművészet remekeit érdekes, a megszokottól eltérő szempontok alapján hozzák közelebb az előadók az érdeklődő közönséghez.

hirdetés

Dr. Rockenbauer Zoltán művészettörténész, korábbi kulturális miniszter, az idei, XII. POSZT egyik válogatója a Modern Magyar Képtár 20 és 21. századi alkotásai között kalauzolja az érdeklődőket.

Az esemény egyben betekintés a kulisszák mögé, hiszen a Magyar Nemzeti Galéria modern és kortárs tematikájú művei után az ország második legjelentősebb gyűjteményéből összeállított állandó kiállítás még nem nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Rockenbauer Zoltán – aki a tavaly bezárult, nagysikerű A Nyolcak kiállítás egyik kurátora volt – június 10-én, vasárnap 17 órakor vár mindenkit a Papnövelde u. 5. alatti megújult Modern Magyar Képtárban.

A most lezárult színházi évadban a Pécsi Nemzeti Színház egyik legnépszerűbb darabja, a Jelenetek egy házasságból című előadás Johanja, Oberfrank Pál színész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója az Amerigo Tot kiállítást választotta, hogy a képzőművészethez, szobrászathoz való viszonyáról meséljen a közönségnek.

A felújított Káptalan utca 4-es számú épület földszintjén 2011 őszétől tekinthető meg az eredetileg 1984-ben, a Zsolnay Múzeum épületében megnyílt kiállítás, amely a szobrász Amerigo Tot Pécsnek ajándékozott alkotásait mutatja be.

A művész formaadásában néha a reneszánsz klasszikusaihoz visszanyúló, máskor a modern konstruktivista hagyományokhoz vagy a szürrealizmushoz kapcsolódó, esetleg éppen a hatvanas években divatos pop-arthoz közelít. Oberfrank Pál és Amerigo Tot találkozásáról június 12-én kedden 17 órakor tudhatunk meg részleteket a Martyn Ferenc Múzeum Káptalan utca 4. alatti épületében.

Rockenbauer Zoltán a Modern Magyar Képtárban
2012. június 10. vasárnap, 17 óra
Pécs, Papnövelde u. 5.

Oberfrank Pál az Amerigo Tot kiállításon
2012. június 12. kedd, 17 óra
Pécs, Káptalan u. 4.