Hirdetés

A szeptember 3–9-ig tartó Seven Hills Nemzetközi Filmfesztivál (SHIFF) döntőjébe több mint 40 alkotást válogattak be. A zsűri a produkciókat hét kategóriában díjazza majd Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr elnökletével.

Az ugyanabban az időben megrendezendő második komlói Hét Domb Filmfesztivál pécsi nemzetközi társrendezvényének elnöke, Tóth László ismertette: 3067 alkotást neveztek összesen 106 országból, a világ minden részéről. Ezekből az előválogatást és az előzsűrizést követően 25 kisjátékfilm, 11 nagyjátékfilm és 5 dokumentumfilm került a döntőbe – tette hozzá. A zsűri a produkciókat hét – a legjobb nagy- és kisjátékfilm, dokumentumfilm, a legjobb rendező, színésznő és színész, valamint különdíj – kategóriában díjazza.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke kiemelte, hogy már a tavalyi, Komlón rendezett Hét Domb Filmfesztivál után borítékolható volt a folytatás.

– Ma Magyarországon a filmes szakma reneszánszát éli, így régóta mutatkozott igény egy újabb fesztiválra. A Seven Hills Filmfesztivál jó helyen, jó időben, jó kategóriákkal robban be a fesztiváltérképre – mondta Hoppál Péter a csütörtöki sajtótájékoztatón, majd hangsúlyozta, a sikert az is példázza, hogy a seregszemlére elképesztően nagy számú produkciót neveztek, több mint száz országból.

Tóth László, a Seven Hills International Film Festival fesztiválelnöke elmondta, hogy a fesztivál célja az, hogy Pécset feltegyék Közép-Európa filmszakmai térképére, valamint, hogy ismertebbé tegyék a térséget. Minden évben egy különleges vendége lesz az eseménynek – folytatta –, idén ez pedig Bahrein és a királyság művészdelegációja lesz. Mint elárulta: Vernon Wells, a Mad Max 2. gonosza is beköszön, de ha szemfülesek vagyunk, összefuthatunk még hollywoodi sztárokkal is Pécs utcáin!

A SHIFF keretében Pécsen az Uránia és az Apolló moziban, illetve a Pécs Plazában található Cinema Cityben, valamint úgynevezett ingyenes „gerillamozikban” – köztük éttermekben, kocsmákban – is tartanak vetítéseket. A versenyfilmek mellett fontosnak tarják a megmérettetésen kívüli vetítéseket is – hangsúlyozta a SHIFF elnöke.

Ragályi Elemér, a fesztivál zsűrielnöke szerint az előválogatás azt sugallja, hogy értékes, nívós alkotások kerülnek a zsűri elé, amelyek alkalmasak arra, hogy áttekintést adjanak a világ jelenlegi filmes tendenciáiról. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr ítésztársai közül Báron György filmkritikust, George Ovashvili grúz filmrendezőt, Robert Dornhelm osztrák származású hollywoodi rendezőt, forgatókönyvírót emelte ki az eseményen.

A SHIFF filmszakmai igazgatója, Ziad Abdullah író-filmkritikus, a Dubai Nemzetközi Filmfesztivál egykori művészeti igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az alkotások kreatív módon nyújtanak betekintést Közép-Európa és a világ aktuális kérdéseibe, a helyi és globális problémákba – részletezte, majd ezek között a migráció, a háború és a szerelem témáját említette meg. A fesztivál ideje alatt számos, a filmművészetet, filmszakmát bemutató és népszerűsítő közönségtalálkozót is rendeznek.

A nyitógálára a pécsi Voisingers a cappella együttes filmzenei műsorral készül, a kiemelt programok között jótékonysági gálaest, filmvacsora, valamint a lebontott 25 emeletes pécsi Magasházat megidéző emlékkoncert és utcabál is szerepel. A fesztiválgyőztes filmeket szeptember 9-én délutántól vetítik az Uránia Filmszínházban – közölték korábban a szervezők.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét