20 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapHírzónaÚj emléktábla tiszteleg a pápai látogatás előtt

Új emléktábla tiszteleg a pápai látogatás előtt

Szerdától emléktábla is tiszteleg II. János Pál pápa, napra pontosan húsz évvel ezelőtti pécsi látogatása előtt a Pécs-Pogányi Repülőtér várójában. A katolikus egyházfő 1991-ben hatvanezer hívő előtt celebrált szabadtéri szentmisét a reptér területén.

A szerdán felavatott, fényképekkel illusztrált tábla magyarul, illetve angolul eleveníti fel az azóta boldoggá avatott egykori egyházfő látogatásának részleteit, ugyanakkor a reptér látogatói II. János Pál akkori szentbeszédének első mondatait is elolvashatják.

Az avatón Páva Zsolt polgármester felidézte a pápai látogatás példátlan előkészületeit, valamint a személyes találkozás emlékeit. Mint hozzátette, az egyházfő látogatása „folyamatosan élő emlék”, amelyet Pécs egy, a látogatás 10. évfordulóján átadott emlékkővel, illetve 2006-tól a repülőtérre vezető út II. János Pál útjává történő elnevezésével is őriz.

A húsz évvel ezelőtti szentmiséhez készített hatalmas szabadtéri oltár tervezője, Oszoli Dénes kifejtette: a pápa látogatását követően új lendületet kapott a rendszerváltást követően újjáéledő egyházi élet hazánkban.

Az emléktáblát a Pécsi Egyházmegye részéről Kele Pál címzetes apátplébános áldotta meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő