Újabb 100 történelmi tévhit 1 könyvben Hahner Pétertől

Valóban volt nő pápa? Atillát tényleg hármas koporsóban temették el és a Tisza medrébe? Dózsa biztosan tüzes trónon végezte? – csak néhány érdekesség abból a száz témából, amelyet Hahner Péter legújabb könyvében taglal.

hirdetés

A kötet immár a második a tévhitoszlatás témájában, és igen gyorsan követi az elsőt. Címe: Újabb 100 történelmi tévhit, avagy amit biztosan tudsz a történelemről – és mind rosszul tudod… A gyorsaság a sikernek köszönhető. Röpke egy év elteltével követi a második kötet az első 100 történelmi tévhitet, amelyek között Hahner Péter a rómaiak karthagói “sóműsorát”, Néró piromániáját, Napóleon alacsonyságát cáfolja, vagy legalábbis megkérdőjelezi.

A szerző történész, szakterülete az újkor, ám igyekszik a legszélesebb ívben kiszemelni-kiszemezni a leggyakoribb, mondhatni “legnépszerűbb” tévhiteket a gallok kakas “logójától” XIV. Lajos tisztálkodásán át Garibaldi hadvezéri kiválóságának megkérdőjelezéséig.

Tudós volta nem köti kezét abban, hogy oldottan írjon, így a nagyközönségnek is élvezetes olvasmánnyal szolgál. Ugyanakkor a történelem ínyencei – túl azon, hogy remekül tesztelhetik tudásuk – sem csalatkoznak: tömör elemző részletekkel, tudományos kameraállásból szintén láttatja, összegzi az egyes eseményeket, személyiségeket, korszakokat mindig pontosan jelölve az adott fejezetben a forrásmunkákat.

Melyekből nincs kevés. Hahner Péter több mint 250 könyvre támaszkodik, továbbá a lehető legfrissebb kutatásokra, tévhitoszlató, “korkorrektor” történészkollégái eredményeire.