21 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapKultZónaÚjabb kulturális híd épül Pécs és Horvátország között

Újabb kulturális híd épül Pécs és Horvátország között

Kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a napokban a Zsolnay Örökségkezelő NKft. munkatársai egy fontos nemzetközi projekthez kapcsolódóan. A partnerek a 2021-es terveikről egyeztettek. Az együttműködés célja, hogy összekösse a magyarországi és horvátországi baranyai régiót – közölte lapunkkal a ZSÖK.

A múlt csütörtökön tartott megbeszélés már a második programja volt a 200 ezer eurós projektnek, ami tavaly szeptember 1-jén indult és 16 hónapig tart.

A program vezető koordinátora az Eszék-Baranya Megyei Turisztikai Közösség, melynek együttműködő projektpartnerei a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Horvát Önkormányzat.

A projekt keretében létrehoznának egy határon átnyúló nemzetközi hálót, amely összeköti a kulturális, turisztikai, üzleti és civil szektor szereplőit számos kerekasztal-, kulturális-turisztikai rendezvény és kampány megvalósításával, valamint virtuális „infocenterek” kialakításával. Ezek a magyarországi horvát, és horvátországi magyar nemzetiségre támaszkodó többnyelvű információs központok hidalnák át a két ország közötti nyelvi különbségeket, nehézségeket.

Létrehoznának egy olyan applikációt is, mely egy határon átívelő adatbázis megalkotásával és folyamatos frissítésével naprakész információt nyújt mindenkinek a magyarországi Baranya megye és a horvátországi Osijek-Baranja megye gasztronómiai és kulturális rendezvényeiről horvát és magyar nyelven.

A pályázat 16 hónapja alatt több rendezvényt is terveznek, melyek a nemzetiségek hagyományaira épülnek (de lesznek nemzetiségektől független programok is a határ mindkét oldalán).

Ilyen ismert kulturális és turisztikai jelentőségű rendezvény például a Kopácsi Halásznapok, a Bor- és Művészeti est Eszéken, a laskói Paprikafesztivál, a pécsi Horvát Kolbászfesztivál. A Zsolnay Örökségkezelő kiemelt rendezvénye a Zsolnay Fényfesztivál lesz, amelyen szerepet kap a horvát gasztronómia és művészet is.

Ám a programokat a vírushelyzet befolyásolhatja.

„A projekt az EU támogatásával a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő