9 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapKultZónaÚjrafoglalják a várost

Újrafoglalják a várost

A pécsi Parti Galéria hetedik alkalommal rendezi meg Ilyenek voltunk című kiállítás-sorozatát. Idén azonban a korábbiakhoz képest merőben új megközelítésben mutatják be a város sok-sok „portréját” a Városfoglalás című nagyszabású utcatárlaton. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósuló rendezvényen nagyméretű poszterekről köszönnek majd vissza Pécs ismerős arcai a házak falairól.

 

A kiállítás megnyitója június 12-én 10 órakor lesz a Parti Galériában. Szalay Tamásnak, a Pécs2010 EKF program kulturális igazgatójának köszöntője után, Grencsó István szaxofonjátéka mellett a résztvevők rövid sétát tesznek a Széchenyi térre, ahol dr. Kiss Endre, a Szigetvári Takarékszövetkezet elnöke kalauzol majd a látnivalók között.

A megnyitó déli 12 órakor a pécsszabolcsi Origó Házban folytatódik, ahol dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere köszönti a vendégeket, majd dr. Romváry Ferenc művészettörténész mondja el gondolatait.

– Ez a program rólunk, városlakókról szól, azokról, akik élettel töltik meg a köveket” – vallja a Városfoglalás gondolatának kiötlője, a pécsi Parti Galéria ügyvezetője, Tátrai Annamária. – Nem valamiféle import rendezvényről van szó, hanem a pécsiségről, a pécsiekről, az itt elő „kisemberekről.” A program elején felhívást intéztünk a városlakókhoz, hogy környezetükből, ismeretségi körükből, családjukból jelöljenek olyanokat, akikről úgy gondolják: munkájuk, emberi értékeik alapján méltóak arra, hogy egy város tisztelegjen előttük.

Elsősorban a huszadik században élt és tevékenykedett, a helyi közösségekben jól ismert, vagy akár nemzetközi szinten elismert emberekre gondoltak, de kortársainkat is nevezhették a programra, melynek során a közel egy négyzetméteres posztereken lesz majd látható a nevezett portréképe. Csaknem 150 jelölés érkezett, zömüket meg is örökítik a fotókon, amelyekhez egy rövid szöveges bemutatkozást mellékelnek magyar és angol nyelven.

Egy kiadványt is készítenek, amelyben egy térképen részletesen feltüntetik, hogy Pécs mely pontjain lelhetők fel az ismertős arcok molinói.

A szervezők azt tervezik, hogy vagy az illető szülőházán, lakóházán, vagy a munkahelyén helyezik el a képeket, oda, ahova az életük, tevékenységük kötődik, kötődött. Tátrai Annamária egyelőre még neveket nem említett, de annyit azért elárult: nagyon sok orvost, kutatót jelöltek, de van az ,,arcok” között sakknagymester, olimpiai bajnok vagy zongoratanárnő is.

A cél, hogy emlékezzünk rájuk, ne merüljön feledésbe az a hozzájuk köthető emlék, amely egy bajnok ünneplését, egy meggyógyított kisbeteg mosolyát, vagy éppen egy Bach-darab megtanulását jelentette egykoron. Pécs mediterrán hangulatát talán így lehet valóban közelebb hozni a turisták szívéhez, s városunk újrafoglalói előtt is egy ismert, mégis új világ nyílik így meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő