20 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapAbszolút PécsUránia: romantika, dráma és nevetés

Uránia: romantika, dráma és nevetés

Október 20-26. között a Kaland című, nagy sikerű magyar filmet és a népszerű Rossz tanár című vígjátékot tűzi műsorára az Uránia Filmszínház.

Kaland, magyar romantikus filmdráma, vetítések kezdete: este fél nyolc

1940. Magyarország fővárosa. Dr. Kádár Péter professzor úgy érzi, élete nem is lehetne boldogabb: karrierje szépen ível felfelé, háttérországát pedig fiatal és gyönyörű felesége, Anna garantálja. A professzort kinevezik az egyik legnevesebb klinika vezetőjévé. Ám mialatt kollégái őt ünneplik, magánélete hirtelen darabokra hullik: fiatal kollégája és fogadott fia, Zoltán doktor szökésre készül Annával. Az egyszerűnek tűnő szökés azonban megváltoztatja mindhármuk életét. Péter különösen nehéz alkut köt Zoltánnal – a nehéz feltételek miatt már semmi sem lesz ugyanolyan, mint addig.

Az idei dráma bemutatóját nagy várakozás előzte meg, az internetes filmes fórumokon hetek óta a filmkedvelők erről a műről beszélnek. Elsőként az augusztus 18-28. között zajlott Montreali Filmfesztiválon láthatta a nagyközönség – nagy sikert aratott a nézők és a kritikusok körében is –, Magyarországon pedig most csütörtökön mutatják be először.

Rossz tanár, amerikai vígjáték, vetítések kezdete: délután fél hat

Elizabeth nem épp a tanárok mintapéldánya: diákjaival nem törődik, lusta, és csak a pénz érdekli. Óráin filmeket vetít a diákoknak, mialatt ő – némi alkohol vagy fű hatására – a tanári asztalon alszik. Legfőbb célja: összeszedni a pénzt egy mellnagyobbító műtétre, hogy azután gazdag férjet fogjon magának.

Azonban megjelenik az új tanár: Scott naiv és túl negédes, ám jóképű, ráadásul hihetetlenül gazdag. Elizabeth azonnal meg akarja szerezni magának, ám Scott a legokosabbnak kikiáltott tanárnővel, Amyvel találkozgat. Elizabeth sem marad magára: a közte és a tornatanár, Russel közötti örök civakodás adja a film igazi hangulatát. A két tanárnő rivalizálni kezd egymással. A tét az új tanár szíve és vagyona – valamint az a hatezer dollár jutalom, amely év végén a legjobb tanár markát üti.

A film ízig-vérig a könnyű nyári vígjátékok hangulatát idézi. Bár sokak szerint egyszer megnézhető, közepes alkotás, mindenképpen megéri rááldozni másfél órát a hétköznapokból. Cameron Diaz és a tornatanárt alakító Jason Segel közös jelenetei üdítő jelenségként hatnak a nevettetés iparában. A film tizenhat éves kor alatt nem ajánlott, de a korhatár felett bárkinek vidám perceket szerezhet.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő