Hirdetés

A Hungarikon-gyűjteményt Kárpáti Tamás újságíró, műgyűjtő találta ki és hozta létre az utóbbi évtized során, és ma már több mint 150 darabot számlál.

Az ötlet az, hogy jeles személyiségtől – Károlyi Mihálytól Örkény Istvánig, Kádár Jánostól Albert Flóriánig – származó tárgyakat (sétabot, zsebóra, ecset, futballcsuka, szemüveg, kalap) kortárs magyar művészek egy-egy műalkotásba foglalják bele, az eredeti tulajdonos szellemisége és saját művészi megközelítésük elegyítésével. Az egyre bővülő Hungarikonok-gyűjteményt már kiállították Bécsben, Londonban, Milánóban és idehaza is több helyszínen.

Idén, 2018-ban a gyűjtemény egy külön kollekcióval bővült, méghozzá a Vasarely Hungarikonokkal.

A Pécsett 1906-ban, Vásárhelyi Győzőként született Victor Vasarely nagy hatással volt a 20. századi képzőművészetre, a vizuális kultúrára, sőt még a divatra is. Ma is számos követője, tisztelője van a művészek között, így nem csoda, hogy a kortárs magyar festő- és szobrászművészek örömmel készítették el saját Vasarely Hungarikonjukat.

Kárpáti Tamás így beszélt a tárlat anyagának megszületéséről:

– Kalandos úton kerültek hozzám már a papírkivágások is. Méhes Károly író barátom kereste meg Pierre Vasarelyt, a művész unokáját, a Vasarely Alapítvány elnökét, hogy adományozzon valamit a gyűjtemény számára. Ám Pierre nem egyetlen darab Vasarely-relikviát adott át neki, hanem egy borítékra valót azokból a papírkivágásokból, amikből Victor Vasarely a híres montázsait tervezte-ragasztotta.

Kárpáti ennek fényében arra a felismerésre jutott, hogy a sok, geometriai formát mintázó lapocskát nem egy művésznek adja oda, hanem mindazok számára juttat belőlük, akikről feltételezi, hogy tisztelik Vasarely munkásságát, és szívesen részt vesznek egy efféle művészi játékban.

Így történhetett meg, hogy amikor a legjelesebb magyar képzőművészek hírét vették, hogy Kárpáti alkotót keres a Vasarely-kivágásokhoz, egymás után jelentkeztek. A Vasarely Hungarikonokat létrehozó művészek között ott találjuk Konok Tamást, Fehér Lászlót, Orosz Istvánt, Ördög Noémit, ef Zámbó István, valamint „pécsi színekben” Pinczehelyi Sándort és Ernszt Andrást. Összesen 26 Vasarely Hungarikon készült, amelyekből a tavaszi szentendrei, majd budapesti bemutatót követően 2018. július 20-án, 17 órákor a Pécsi Galériában nyílik kiállítás. Megnyitja Tunyogi Henriett balettművész, aki maga is szerepel az egyik alkotáson.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét