16 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapAbszolút PécsZene a füleknek, vak rendező a szemeknek

Zene a füleknek, vak rendező a szemeknek

Délután öt órától vetítik a Hollywoody Történet című vígjátékot a Civil Közösségek Házában. Este hétkor a Budapesti Vonósokat látja vendégül a Dominikánus Ház.

A Budapesti Vonósok jól ismertek a komolyzenei életben: játékuk magával ragadó, egyszerre lágy és lendületes. Szerdai koncertjükön Mozart Á-dur quintettjéből és Brahms H-mol quintettjéből hallhat részleteket az illető.

A közönség a zenekar tizenhat művésze közül Szitkai Rudolf klarinétossal, Papp Györgyi első hegedűssel, Bíró Tamás másodhegedűssel, Ludmány Emil brácsaművésszel, valamint Botvay Károly gordonkással találkozhat.

A hetvenes években a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból alakult az együttes, négy évvel később megnyerte a Belgrádi Nemzetközi Kamaraverseny díját. Az eltelt évtizedek alatt a nemzetközi színtér élvonalába került, rendszeres fellépők az amerikai kontinens, Európa, és Japán legnagyobb színpadain.

Nevükhöz fűződik a Nemzetközi Haydn Fesztivál is. A kilencvenes évek közepétől létező fesztiválnak minden évben a muzsika fővárosa, Fertőd ad otthont.

A másik ígéretes szerdai program, a „Hollywoody Történet” (Hollywood Ending) a nagy színész – rendező, Woody Allen egyik klasszikusa. Ez a mű kilóg az eddigiek sorából, mert sokkal nagyobb a szereplőgárda és könnyebben emészthető a hangvétel – ez utóbbi vegyes érzelmeket váltott ki a kritikusok körében.

A történet szerint a reklámfilmeken tengődő rendező, Val (Woody Allen) megkapja a nagy visszatérés lehetőségét – volt feleségétől. A gyülemlő feszültség hatására Val egészsége felmondja a szolgálatot, átmeneti vakságot okozva nála. Val  barátai és volt neje segítségével vakon próbálja megrendezni élete nagy filmjét.

További keddi programok:

„Egészség=Boldogság?” előadás – Dominikánus Ház, 18:00
Thor, am. akciófilm, 2011 – Uránia Filmszínház, 20:00

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő