13 C
Pécs
szerda, május 1, 2024
KezdőlapAbszolút NőFészekOlajos magvakkal az egészségért

Olajos magvakkal az egészségért

Manapság egyre gyakrabban találkozunk mindenféle varázslatos fogyókúrák és speciális étrendek kapcsán a különböző olajos magvakkal. A belőlük készült liszt és növényi tej szintén belefér a legtöbb diétába. Na de mitől ilyen jók ezek és mit tartalmaznak pontosabban? Gulyás Mónika dietetikus segített utánajárni a kérdésnek.

Pozitív élettani hatások

A dietetikus rámutatott, több kutatás is azt bizonyítja, hogy a mediterrán étrendet követőknél kisebb eséllyel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség. Erre a fajta étrendre a telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszerekben való bőség jellemző. Egy amerikai vizsgálatban 80 ezer nőt figyeltek meg 18 éven keresztül és kiderült, a teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány húsok, zöldségek és gyümölcsök, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, halak és telítetlen zsírsavak alkotta táplálkozást követőknél egyfajta védelem alakul ki a szervezetben a 2-es típusú cukorbetegség ellen. Ezzel szemben a zsíros tejtermékek, telített zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek és a finomított lisztből készült termékek hajlamosítanak a betegségre.

[note note_color=”#ff94cd”]A 2-es típusú diabéteszt (nem inzulinfüggő cukorbetegség) az izolált szénhidrátok (cukor, fehér liszt) okozzák. Ezek magas glikémiás indexük révén gyorsan szívódnak fel, ezért nagyobb inzulintermelésre serkentik a szervezetet. A betegség folyamán a hasnyálmirigy működése leáll, a tartósan magas vércukorszint pedig vakságot, impotenciát, infarktust, érelmeszesedést okoz, adott esetben a betegség amputációval is végződhet.[/note]

Így kerülnek képbe az olajos magvak

A telítetlen zsírsavakban bővelkedő olajos magvaknak számtalan pozitív hatása van szervezetünkre. Egyrészt – mint már említettük – segítenek elkerülni a 2-es típusú diabétesz kialakulását azáltal, hogy fokozzák a sejtek inzulin iránti érzékenységét. Másrészt szívünknek is jót tesznek, csökkentik a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának lehetőségét. Az olajos magvak E-vitamint tartalmaznak, amely egy fontos antioxidáns és segít elkerülni a rákos megbetegedések kockázatát.

Mandula

– magas ásványi anyag- és vitamintartalmú (E-, B1-, B2-, C-vitamin, kalcium, magnézium, réz, vas, cink, mangán)

– csökkenti a szívinfarktus kockázatát, megfelelő szinten tartja a koleszterint

– antioxidáns, serkenti az agyműködést

mandula

Dió

– csökkenti a koleszterinszintet, gátolja az érelmeszesedést

– A-, B1-, B2-, C-vitaminokat, jódot, kalciumot, foszfort, nátriumot és káliumot tartalmaz

– kedvezően hat az agyra

– parazita- és féregölő hatása van

Pekándió

– A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitamint, valamint rengeteg ásványi anyagot: kalcium, foszfor, vas, cink, kálium tartalmaz

– kiemelkedő folsavtartalma révén kismamáknak ajánlott

Szezámmag

– kiemelkedően magas kalciumtartalma van

– lassítja az öregedést

– B1- és E-vitamint, vasat tartalmaz

lenmag

Lenmag

– esszenciális zsírsavakban gazdag (omega-3, omega-6)

– megelőzi az érelmeszesedést

– olaját főzéshez és bőrápoláshoz egyaránt használják

Napraforgómag

– ideális a magas koleszterinszint és vérnyomás csökkentésére

– E- és B1-vitamin-forrás, kalcium, magnézium, kálium van benne

[box title=”Figyelem!” box_color=”#ff9eda”]Az olajos magvak erős allergének, aki érzékeny rá, annál anafilaxiás sokk is kialakulhat, ami akár halálos is lehet, ezért óvatosan fogyasszuk őket! Továbbá bármennyire is egészségesek, ajánlott mértéket tartani, mert nagy mennyiségben hizlalhatnak.[/box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő