10 millió euróból fejleszt a BAT Pécsen

Jelentős fejlesztést hajt végre a BAT Pécsen, miután a következő időszakban 150-200 fővel bővíti a dolgozói létszámot. Tóth Attila, a dohányipari vállalat szabályozási és kormányzati kapcsolatok igazgatója szerint mintegy 8-10 millió eurós beruházás keretében bővítik pécsi gyártási kapacitásukat.

hirdetés

Ismét jelentős fejlesztés tanúi lehetünk Pécsen, miután a British American Tobacco dohányipari vállalat 150-200 új munkahelyet teremt gyáregységében. Tóth Attila a beruházás kapcsán elmondta, az óriáscég felülvizsgálta gyártókapacitásait, hiszen az elmúlt években csökkentek a nyugat-európai volumenek, az uniós szabályok szigorodása miatt növekedtek a költségek, ráadásul emelkedik a dohánytermékek adóterhelése is. Ez arra kényszeríti a nagy dohányipari cégeket, hogy racionalizálják a költségeiket, s a meglévő túlkapacitásokat is kezeljék.

– Ennek eredményeként a BAT bayreuthi gyárában sajnos megszűnik a cigarettagyártás. Bizonyos tevékenységek még maradnak, de várhatóan nagy létszámleépítés lesz Németországban. Emiatt az itt lévő volumeneket szétosztják négy európai gyár között. Jó hír, hogy ennek eredményeként Pécsen komoly létszámbővítést okozó kapacitásbővítés lesz – közölte a vállalat szabályozási és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója.

bat14
200 új munkahely jöhet létre

A szakember szerint a pécsi beruházás három lépcsőben zajlik majd: az idei év végén elkezdődik a beruházás első üteme, s 2018 első negyedévének végéig befejeződik a teljes átcsoportosítás és létszámbővítés.

– A beruházás értéke – mivel építés nem lesz, hiszen 2014 szeptemberében adtuk át az új csarnokot új gépekkel – mintegy 8-10 millió euró, és körülbelül 150-200 új munkahelyeket teremt; elsősorban operátorokat és gépmestereket keresünk. A projekt során részben használt gyártósorokat hozunk Pécsre, de lesz új gyártósor is. Azt ugyanakkor nem mondhatom el, hogy a fejlesztés milyen termékköröket érint, ugyanis üzleti titoknak minősül.

2014 óta négyszáz fővel bővült a pécsi egység, így jelenleg hatszázan dolgoznak a gyárban, a mostani fejlesztésnek köszönhetően azonban 2018-ra már 750-800 munkavállaló dolgozhat Pécsen.

A mostani beruházás ugyanakkor nem volt magától értetődő az iparág gazdasági helyzetét tekintve. Pár évvel ezelőtt ugyanis az sem volt távol, hogy a BAT bezárja a pécsi gyáregységet.

– A korábbi stratégiai felülvizsgálat során még nem volt egyértelmű, hogy Pécsre új kapacitás érkezik majd és bennünk is rendre aggodalom merült fel, hogy esetleg bezárják a pécsi gyárat vagy legalábbis komoly létszámcsökkentést hajtanak végre. A 2014-ben átadott új gyár azonban fordulópontot jelentett, és a mostani gyárfelülvizsgálati eljárásban szerencsére már nem kellett aggódnunk, és újra esélyt kaptunk arra, hogy új munkahelyeket teremthetünk. Ez jó irány, s reméljük, hogy ezt a jövőre nézve is tudjuk tartani. Szijjártó Péter és Varga Mihály miniszterek is többször hangsúlyozták, hogy fontos szempont új befektetők Magyarországra csábítása, de ugyanilyen fontos megtartani a régi befektetőket is. Az utóbbi időszakban sikerült jelentős lépéseket tenni közösen annak érdekében, hogy a BAT új munkahelyeket teremtsen Pécsen és ezeket hosszú távon is megőrizze – hangsúlyozta Tóth Attila.