Vége a bűznek? 10 elektromos töltőállomás lesz

Hamarosan Pécs tíz pontján tölthetik fel elektromos autóikat a környezettudatos tulajdonosok, amennyiben az önkormányzat egy vonatkozó pályázat révén – mindössze 10 millió forintos önerő felhasználásával – forrást tud szerezni a beruházásra. Pécs ezzel csökkentené a városban a légszennyezettséget és a károsanyag-kibocsátást.

hirdetés

A tavaly elindított Jedlik Cselekvési Terv keretében kerülhet sor Pécsen az elektromos autók térhódítására, amelynek révén a kormány szándékának megfelelően jelentősen emelkedhet a közutakon közlekedő környezetbarát járművek száma.

Girán János alpolgármester azt mondta lapunknak: a pécsi önkormányzat tíz helyen tervez töltőállomást elektromos autók számára, amelyek mindegyike frekventált, jól megközelíthető helyeken lesznek elérhetők.

elektromos töltő
A város tíz pontján alakítanak ki állomást

– Minden helyszínen “A” típusú, kétkarú, kétszer 22 kW teljesítményű gyorstöltő-állomást alakítanánk ki, ahol egy átlagos e-autó akkumulátorát 2-3 óra alatt lehet feltöltetni 80 százalékra – közölte a politikus, aki hozzátette, hogy a beruházás 35 millió forintos költségéből 10 millió forintot az önkormányzatnak kell fedeznie.

Az elektromos autók térhódítását ösztönző városfejlesztési elképzelések nem új keletűek Pécsen, hiszen az önkormányzat már eddig is számos környezettudatos intézkedést tett az élhetőbb város megteremtése felé elektromos buszok beszerzésével, a tüskésréti napelempark kialakításával vagy a fásítási és növényültetési programjaival vagy éppen a Balokányliget fejlesztésével.

A töltőállomások tervezett helyszínei:
– Zsolnay-negyed (Zsolnay Vilmos út 37.)
– Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.)
– Tudásközpont (Universitas utca 2/A.)
– Janus Pannonius Klinikai Tömb (Ifjúság útja 13.)
– Nevelési Központ (Csontváry u.)
– Sportcsarnok (Veress Endre utca 10.)
– Köztemető (Siklósi út 68.)
– Uránvárosi orvosi rendelő (Veress Endre utca)
– Állatkert (Ángyán János út 2.)
– Nyár utca

Új ház, új töltőállomás
Egy uniós jogszabály értelmében 2019-től minden új építésű családi- vagy társasháznál, illetve ilyen épületek felújításakor meg kell teremteni az elektromos autó töltésének a lehetőségét – írja az automotor.hu. Ez inkább a felújításoknál lesz majd költségnövelő tényező, olyan esetekben, ahol például a társasháznak nincs saját belső udvara, például jellemzően lakótelepeken. Új építésű ingatlanoknál a tulajdonos köteles megoldani kellő számú autó elhelyezését a telken belül, itt annyi lesz a változás, hogy a parkolóhelyek közelében konnektort kell elhelyezni (esetenként azt is meg kell oldani, hogy onnan csak a megfelelő felhatalmazással lehessen elektromos energiát vételezni) – olvasható a szakportálon..